Напусна ни Максим Минчев – генерален директор на БТА

15ти ноември 2020 – След кратък престой в болница с covid19 почина дългогодишният генерален директор на БТА – Максим Минчев. Той ръководеше държавната информационна агенция от 2003. Ние, представителите на българските медии в чужбина ще го запомним с 15те международни медийни срещи организирани от БТА по негова инициатива и визия. Запознах се по-близо с него по време на 2рата международна среща на българските медии в Чикаго през 2006 година. На нас се падна голяма част от нелеката организация. Една от причините тя да се проведе в Чикаго (освен голямата българска общност) бе личното приятелство между първия генерален консул на Република България в Чикаго – Иван Сотиров (2005-2009) и Максим Минчев. И двамата бяха завършили журналистика в Лвов (Украйна).

Максим направи това, което българската държава все още не успява да постигне успешно. Той прокара мост между българите в Родината и по света. Благодарение на него посетихме градове и държави, които можеше и да не видим. Запознахме се с различни български общности по света. Вместо да се засичаме само в интернет и социалните мрежи се срещнахме лично и станахме част от едно интернационално медийно семейство. Г-н Минчев постигна това без държавни средства с помощта на бизнеси в България. А тези срещи не бяха евтини. БТА покриваше и разходите за самолетни билети и хотели на представителите на българските медии от чужбина. В края на всяка среща Максим правеше анализ на постигнатото и оценяваше коефициента на полезно действие. Време и ние да оценим направеното от него и да му благодарим.
Неговото хоби бе да пътешества. За краткия си земен престой той обиколи целия свят и описа част от него в своите книги: „18 екватора“, „Три мусона“, „Възторгът на Марко поло“, „Късметът на Липтън“, „47 по Гриниуч“, „Дюна 45“, „Търсачи на миражи“, “Alo Boo Safari”.
Нямам представа накъде точно се е запътил сега, но му пожелавам приятно пътешествие!

Светлозар Момчилов
в. „България Сега“
сн: архив на вестника

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here