Честит 80 годишен юбилей, скъпи Никола Чаракчиев!

Заслугите на проф. д-р Никола Чаракчиев са значителни за българската общност в Чикаго, защото той идва през 1999 г., когато тази общност започва да се самоорганизира и той има водеща роля в този процес.
Верен на родовите си корени, наследник на фамилия от потомствени икономисти той не престава да работи с огромна енергия за каузи,посветени на науката и хората, за което сме му благодарни!
Дълъг е пътя на професионалната му кариера, описан подробно във вестник “България Сега.”
Но това, което значително се откроява и оставя следи са научните му разработки, свързани с генеалогията, и най – вече с българската имиграция. 20 години той ни помага в оптималното интегриране, в мултикултурната американска среда. Той е създател и модератор на първата обществена организация в Чикаго- Българо- американската асоциация, а разработените продукти, „Български дни в Чикаго” и „Чикагска гордост”помагат на българите да намерят най- верния отговор на своите нужди-как да закупят къща или да получат медицински застраховки, да намерят най – точното учебно заведение или социална помощ. С методични съвети и опит той спомага за създаване на Българо американски център за културно наследство. Той дава форум на всяка една организация да бъде видима, както адвокати и агенти на движими имоти, така и обществени дейци, които спомагат за съхранение и демонстриране на българските традиции с експонати от Сдружение, Български музей в Чикаго и фолклорен ансамбъл „Хоро”.
Благодарим ти, Ник, че създаде архив на българската имиграция в Чикаго, в държавен архив в София.
Благодарение на теб изданията на българските вестници се пазят и в архива на библиотеката на Университета в Чикаго, заедно с изданието на Алеко Константинов, „Бай Ганьо”.
Благодарим ти, проф., д-р Чаракчиев, че си помислил за следата, която ще оставят днешните имигранти и ни провокираш с научните си разработки и своя опит. Ти ни караш да поспрем и потърсим отговора в сложното ни ежедневие.
Нека е честит твоя юбилей, Ник!
Бъди здрав и все така енергичен. Продължавай да ни зареждаш със своя дух и ентусиазъм.
Имаш нашата благодарност и обич!

Поздравления от:
Българо американски център за културно наследство с библиотека Магура към културен център Магура, Ансамбъл „Хоро”, сдружение „Български музей-Чикаго”, Елена Попниколова-Табакова, Кина Бъговска, Иринка Гочева, Анна Русева, Боянка Иванова.

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here