Open Еnrollment 2021: 1-ви Ноември – 15ти Декември. Това в времето, в което избираме здравна застраховка.

Много семейства имат въпроси относно здравните застраховки. Има различни критерии, които трябва да се вземат предвид, когато избираме здравните си застраховки и е важно да разберем как работи планa, който харесаме! Терминология като “Max out of pocket”, “Co-Payments”, “Deductible”, “Co-insurance”, “PPO/HMO” не е много ясна на всеки. Това са изключително важни детайли когато избираме правилния план и всеки един от нас трябва да е запознат с това какво точно означават!

Co-Payments:
Подобно на „ входна такса “, например само, за да влезете в лекарския кабинет, трябва да платите тази сума, за да видите доктора. Този разход не отива към вашия Deductible. Ако лекарят препоръча допълнителни изследвания, тогава тези разходи са подложени на „Deductible“

Deductible:
Сумата, която плащаме за покрити здравни услуги, преди застрахователната компания да започне да покрива сметките.

Co-insurance:
Процентът от цената, която е покрита за здравни услуги, след като е достигнат „Deductible“ Пример: 80%/20% Co-insurance означава, че след като си стигнем „Deductible“ застраховката плаща 80%, а вие 20% от сметките докато не стигнете “Max Out of pocket”

Max out of pocket:
Най-високата сума, която ще платите за здравни услуги за година в случай на високи медицински сметки. След като похарчите тази сума, здравните услуги ще са покрити на 100% ако сте на план с пълно покритие.

Защо е важно да имаме здравна застраховка?
Предоставя финансова защита в случай на инцидент или сериозно заболяване. Повечето хора могат са си позволят да платят за докторско посещение или лабораторни изследвания в брой, без застраховка. Никой не планира да се разболее сериозно. Не можем да предвидим инцидент – в такива случаи е важно да имаме добра застраховка, за да не трябва да се притесняваме за големи финансови загуби.

Пример: Наскоро помогнах на семейство във Флорида. Напускат работа, за да основат частен бизнес и опцията за COBRA от предишния работодател е непосилно скъпа. Успях да им помогна да намерят пълно покритие за семейството с около 40% по-добри месечни вноски и по-нисък „Max out of pocket“. След 3 седмици мъжът в семейството е приет по спешност в близката болница с непосилни болки. Налага се операция за изваждане на апендицит, за щастие той сега е добре. Няколко седмици по-късно сметките бяха над $55,000, всичко беше покрито от тяхната застрахователна компания, след като те стигнаха техния „Max Out of pocket“ от $3,000.

Ако нямате достъп до застраховка от вашия работодател в САЩ можете да закупите държавни или частни здравни планове.

⦁ Частни планове с достъп до пълно покритие – тези планове са налични в повечето щати, но не можете да ги намерите онлайн и трябва да работите с агент – изискват да сте в сравнително добро здраве, за да се квалифицирате. Тези планове са най-добри за хора с доходи, които не се квалифицират за отстъпки (tax credits) от “public market place”

⦁ Частни планове без достъп до пълно покритие (лимитирано покритие)– в някои щати, можете да закупите здравни застраховки извън плановете предоставени от държавата. Обикновено тези планове се разделят на планове за кратък период от време и планове които предоставят отстъпка за здравни услуги, но без достъп до пълно покритие! Някои планове можете да намерите онлайн и да закупите без агент.

⦁ Държавни планове – достъп до пълно покритие след „max out of pocket”- може да си изберете между 1ви Ноември и 15 Декември през периода на “Оpen Enrollment” . Това е времето, в което можете да изберете план, който ще започне през Януари на следващата година. Извън тези дати можете да закупите здравен план, но трябва да се квалифицирате за специално записване /промяна на адрес, женитба, загуба на план от работодател и др./ Плановете от държавата са базирани на доходи, в зависимост от това се определя дали ви се полагат отстъпки (tax credits). Най-добра полза от “public market place” план имат семейства с нисък доход и хора със сериозни здравословни проблеми. Тези планове са гарантирани, но повечето имат висок deductible, ограничение на доктори, които участват в мрежата или изискват направление за посещение при специалист. Също лимитации извън района, в която живеете.

⦁ Застраховка от работодател – ако вашият работодател предлага застраховка, в повечето случаи това ви е най-икономичния вариант за пълно покритие. Въпреки това, ако решите да добавите съпруг/съпруга, деца към този план, най-вероятно цената ще се покачи изключително много. Причината е защото работодателя покрива голяма част от вашата вноска, но не и тази на другите членове на семейството. При такива ситуации има алтернативни варианти и най-разумно би било да се консултирате със застрахователен агент.

Ако се нуждаете от повече информация, можете да се свършете директно с мен. Лицензирана съм в 32 щата и мога да сравня всички опции, които са ви на разположение.

Ивелина Димитрова,
лицензиран застрахователен агент
Мобилен тел.: 302.259.8625
за в. “България СЕГА”

Заб: Горната информация има общ характер и не може да бъде използвана за решаването на конкретен казус. С конкретен проблем се обърнете към лицензиран специалист за анализ и решения.

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here