Moody’s повиши кредитния рейтинг на България

Кредитната агенция Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1. При определяне на рейтинга е отчетено влизането на страната във валутния механизъм ERM II и подобряването на банковия надзор. Съотношението между дълг и БВП на България, което е било около 20 % през 2019 е едно от най-ниските в света. В САЩ, например, този показател е бил 79% в края на 2019 година. (най-високото ниво от 1948 г.).
Новината бе определена от министър-председателя Бойко Борисов като “голям удар по нашите опоненти”:
“Стабилната перспектива на България отразява очакването на Moody’s, че показателите за фискалната сила на страната ни ще останат устойчиви при неблагоприятен сценарий над средното за останалите държави в тази кредитна категория (Baa1). Според международната агенция България ще запази поддържаната повече от 20 години благоразумна фискална политика с балансиран бюджет на държавното управление.
Всичко това не го казва правителството, а световните експерти от Moody’s. Тази оценка е голям удар по нашите опоненти. На тях им оставям компроматите и злобата. Ние имаме много работа. Стартира бюджетната процедура. Освен мерките за подкрепа на заетостта като 60/40, детските надбавки и увеличените пенсии, в нашия проект акцент ще бъдат и малките населени места.”

Стабилната перспектива на България отразява очакването на Moody's, че показателите за фискалната сила на страната ни ще останат устойчиви при неблагоприятен сценарий над средното за останалите държави в тази кредитна категория (Baa1). Според международната агенция България ще запази поддържаната повече от 20 години благоразумна фискална политика с балансиран бюджет на държавното управление. Всичко това не го казва правителството, а световните експерти от Moody's. Тази оценка е голям удар по нашите опоненти. На тях им оставям компроматите и злобата. Ние имаме много работа. Стартира бюджетната процедура. Освен мерките за подкрепа на заетостта като 60/40, детските надбавки и увеличените пенсии, в нашия проект акцент ще бъдат и малките населени места.

Posted by Boyko Borissov on Saturday, October 10, 2020

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн: pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here