Софийска премиера на “Възвръщенци”

На 3 октомври 2020 г., от 17.30 часа местно време, в Клуб “Журналист” на Съюза на българските журналисти в София, ул. “Граф Игнатиев” 4, ще се състои премиера на петия литературен сборник с творби на български автори от различни страни “ВЪЗВРЪЩЕНЦИ”. Той съдържа 38 разказа и 45 стихотворения на 68 автори от 5 континента. Книгата ще бъде представена от Марин Бодаков. Всички, които имат желание и възможност, са добре дошли на събитието.
“Възвръщенци” е част от поредица, започнала с „Черга пъстроцветна“ /2016/, продължена с „Часовниковата кула” /2017/, „Читател до поискване“ /2018/, „Хоро над Тирол“ /2019/, та до настоящата книга. Творбите, събрани в него, са публикувани в литературната рубрика на EuroChicago.com през 2019-та и в предишни години. Някои от авторите, чийто творби са част от “Възвръщенци”, за съжаление вече не са между нас.
Предговорът на петия сборник е написан от Виктор Хинов (Индианаполис, САЩ), отзивът на задна корица – от Христо Буцев (София, България). Съставители са Мариана Христова (България), Петър Стаматов и Виктор Хинов (САЩ). Редактор на сборника е Мариана Христова. Предпечатът, корицата и печатът на книгата са направени от Димчо Джиговски, изд. “ДиМакс” (София, България). В оформянето на корицата участва и Катя Донкова (Германия). Картината на корицата е на Тодор Христов (София, България).
„Географията“ на “Възвръщенци” минава през Австралия, Бразилия, България, Великобритания, Гърция, Нова Зеландия, САЩ (Илинойс, Индиана, Колорадо, Пенсилвания), Сърбия, Турция, Франция, Швеция, Република Южна Африка; през Банкя, Берк Плаж, Благоевград, Босилеград, с. Босна, Бургас, Денвър, Добрич, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Индианаполис, Истанбул, Йоханесбург, Канбера, с. Крушовица, Лом, Лондон, Париж, Питсбърг, Пловдив, Разград, Русе, Сао Пауло, Свиленград, Сливен, Солун, София, Стрьомстад, Тополовград, Уелингтън, с. Хухла, Чикаго, Якоруда и др. Разпростира се на континентите Австралия и Нова Зеландия, Африка, Европа, Северна и Южна Америка.
Средствата за издаването на сборника са събрани с дарения на сънародници от 5 страни и 3 континента. Това са пожелали анонимност дарители от Чикаго, Индианаполис (САЩ) и София (България), Георги Гълъбов и Мария Стайкова от Австралия, Боянка Иванова, Димитър Чалъков, Николай Василев, Саша Иванова и Николета Моралес от Чикаго (САЩ), Васил Чавдаров от Франция, Златомир Коларов и Даниел Пангев от София (България), Румяна Тренчева от Анахайм (Калифорния, САЩ), Елена Пеева-Никифоридис от Солун и П. А. от о. Крит (Гърция), други анонимни дарители. Имената на всички тях са написани в самата книга. (Повече за дарителите – вж. тук.)
Както и предишните четири книги, и тази ще стане част от фондовете на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в София, на Конгресната библиотека във Вашингтон, на други обществени библиотеки в България и зад граница. Петият сборник ще бъде качен, в pdf формат, и в онлайн книжарницата към EuroChicago, където са качени предишните ни четири сборника, както и други книги.
Благодарим на всички, които помогнаха за това петият сборник “Възвръщенци” да излезе на бял свят. Надяваме се, че и той, както предишните четири книги, ще намери своя път към българоезичната читателска аудитория, към обичащите съвременната българска литература, създавана и четена вече къде ли не по света.

EuroChicago.com

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here