Айми Барет номинирана за съдия във Върховния съд на САЩ

26ти септември 2020 – Днес Доналд Тръмп официално обяви решението си да номинира Айми Барет от 7-ми окръг на Чикаго за съдия във Върховния съд на САЩ. Барет е с консервативни възгледи и понеже е само на 48 години има потенциал да служи в продължение на десетилетия.

Today, it was my great honor to nominate one of our nation’s most brilliant and gifted legal minds to the Supreme Court.

Today, it was my great honor to nominate one of our nation’s most brilliant and gifted legal minds to the Supreme Court. She is a woman of unparalleled achievement, towering intellect, sterling credentials, and unyielding loyalty to the Constitution: Judge Amy Coney Barrett…

Posted by Donald J. Trump on Saturday, September 26, 2020

Напрежението между републиканци и демократи нарастна след кончината на най-яркия либерален представител във Върховния Съд – Рут Гинсбърг.
Върховният съд на САЩ е най-висшата съдебна инстанция, съдиите имат пожизнен мандат и техните решения имат сериозно влияние както в страната, така и в международен план. Да не забравяме, че там са разглеждани резултати от предишни президентски избори. Тази година има голяма вероятност от намеса на Върховния съд, тъй като се очакват (поне от страна на Тръмп) злоупотреби при гласуването по пощата,  както и значително забавяне на преброяването на бюлетините.
До изборите за президент на САЩ остава малко повече от месец, което е малък срок за назначаване на нов съдия във Върховния съд. Процедурата по изслушване и оценяване на кандидата в Сената обикновено продължава няколко месеца. Има случаи, при които номинация е била одобрявана за по-малко то 30 дни, но сега демократите са решени да използват всички законни методи за забавянето на този процес.
Днес сенаторът Линдзи Греъм обяви по Fox News, че изслушването в Сената по номинацията за съдия във Върховния съд ще започне на 12ти октомври 2020.

Макар в конституцията да не са заложени ограничения кога президентът може да номинира кандидат за съда в случай на овакантено място, демократите смятат номинацията на Тръмп за неморална толкова близко до президентските избори.
През 2017 г бе променена процедурата за одобрението на президентската номинация за запълване на място във Върховния съд. Преди, това ставаше с подкрепа на 60 от стоте сенатора в Сената, а сега се изисква само обикновено мнозинство.

Ако Айми Барет бъде одобрена за съдия във Върховния съд на САЩ, везните ще наклонят още повече в консервативна посока (с 6 на 3 гласа).
Този дисбаланс бе повод за законопроект, който ще бъде предложен от демократите в Камарата на представителите следващата седмица. Целта е ограничаване на пожизнения мандат на съдиите във Върховния съд на САЩ до 18 години.

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”
сн: pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here