Българи от Чикаго са в инициативния комитет на ПП “Републиканци за България”

Бившият зам. председател на ГЕРБ Цветан Цветанов представи инициативния комитет на бъдещата партия “Републиканци за България”. Сред събралите се 89 души в откритата платформа А6 на НДК (заради предпазните мерки срещу разпространението на коронавирус) бяха бившия депутат от ГЕРБ Джема Грозданова, журналистът от БНТ Горан Благоев, бивши кметове от ГЕРБ, единият от учредителите на ДСБ – д-р Румен Динев и др.

На събитието присъстваха и много българи от чужбина. Сред тях бяха световният и европейски шампион по щанги Благой Благоев, който живее в Мелбърн и е представител на българската общност там, оперният певец в Кьолнската опера Георги Пандуров, както и представители на голямата българска общност в Чикаго: братята Павел и Румен Вълневи (създателите на телевизия Би Ай Ти), които имат няколко големи бизнеса в транспортната и хранителната индустрия на територията на САЩ, измежду които са Amerifreight Systems LLC, Serdika Foods (Serdika Deli & SerdikaBG), AF Truck Center; писателят-историк Иван Тодоров и Любомир Крулев – член на Борда на Директорите на Малко Българско Училище. Българите в чужбина са един от приоритетите на ПП “Републиканци за България”. Българските емигранти, разпръснати по целия свят, имат голям потенциал (образование, знания, опит, достъп до високи технологии и добри практики на обществена и бизнес организация, добри финансови възможности, липса на безразличие към това, което се случва в България, полезни контакти за лобиране/бизнес и т.н.)  и стават все по-активни в политическите процеси в тяхната Родина. След 30 години “преходен период” е назрял момента за истински промени, в които да участват стотици хиляди наши сънародници, които са били принудени да напуснат страната си. За да се използва енергията и потенциала на тези хора, ПП “Републиканци за България” си поставят за цел узаконяването на електронното гласуване в чужбина.

Горан Благоев представи учредителната декларация на „Републиканци за България“. В нея се посочва, че сред основните цели на партията са воденето на дясно-центристка политика, която да е свързана с принципите на демократичност, предвидимост, прозрачност и толерантност. Важни приоритети на новата партия ще бъдат: отстояване на върховенството на закона, съдебна реформа, промяна на корупционния политически модел, възвръщане на доверието в държавните институции, заменяне на системното и безсмислено политическо противоборство с политически диалог на базата на принципиален прагматизъм, прозрачност и морал, енергийна независимост на страната, по-добри условия за работа на изучилите се в чужбина българи, промени в образованието и културата, помощ за малкия и средния бизнес, подобряване на инвестиционния рейтинг и климат в България, добри взаимоотношения със съседните страни, обединение на етносите и гражданите от различни поколения и социални прослойки.

За разлика от други политически проекти, моделът на ПП “Републиканци за България” залага на отбор от съмишленици, които имат морал, експертни качества, диалогичност, а не само на един лидер.
Цветан Цветанов поясни, че при влизане в бъдещия парламент партията може да управлява заедно с други политически формации, които поддържат евроатлантическата посока и основните принципи на ПП “Републиканци за България” на базата на яснота и прозрачност.

“Републиканци за България” е гарант за това, че страната ни няма да изгуби посоката”, заяви нейният председател. Това е и смисълът на логото на партията – компас, който ясно показва посоката – Запад.
Учредяването на ПП „Републиканци за България“ ще се състои на 27 септември, неделя в Интер Експо център-София.

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
сн: ПП “Републиканци за България”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here