Почитаме Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

17 септември 2020 – В края на 1ви и началото на втори век в Рим живяла благоразумна християнка на име София. Името й означавало “мъдрост”. Тя имала три деца: Вяра, Надежда и Любов, които носели имената на най-големите християнски добродетели. След раждането на третата дъщеря, София губи своя съпруг. Тя посвещава живота си да възпита дъщерите си в духа на християнството и да ги научи да показват тия добродетели, чиито имена носели.
Управителят на областта Антиох извикал семейството при себе си и като разбрал, че изповядват християнската вяра, докладавал на императора Адриан. Той заповядал на Вяра (12 години), Надежда (10 години) и Любов (9 години) да се поклонят на богинята Артемида. Те отказали въпреки жестоките мъчения (биели ги, поставяли ги върху нагорещена решетка, хвърляли ги в кипящ котел със смола и масло, хвърляли ги в огън и в горяща пещ, стъргали телата им с железни нокти) и по заповед на императора били обезглавени. Майката взела телата им и ги погребала извън града, на висок хълм. Три дни прекарала на техния гроб, плачела и се молила. Мъченицата София умира на третия ден и е погребана при дъщерите си през 126 година. Мощите им почиват от 777 г. в Елзас, Франция.
Днес имен ден имат: София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен и сродните им имена. Честит “Ден на София” й на сънародниците ни, които са от нашата столица!
По традиция, жените на този ден замесват пресни питки, които раздават за здраве, заедно с плодове (грозде или други характерни за сезона)

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн: pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here