Директорките на българските училища в Чикаго също казаха довиждане на Иван Анчев

12-ти септември 2020 – На 11ти септември 2020 в ПБЦ “Света София” в Des Plaines, IL (северозападно предградие на Чикаго) генералният консул на РБ в Чикаго Иван Анчев се срещна с представители на българската общност. Преди това той направи подобни срещи в писателския клуб, център “Малката България” и център “Магура”.

Ето как коментираха събитието в петък “Ново българско училище в Нейпървил” :
“Директорките на българските училища в Чикаго се събраха в българския храм “Св.София” с пожелания за нови бъдещи успехи на Генералния консул на РБългария г-н Иван Анчев, който ще продължи своята кариера в България след четиригодишна изключително успешна дейност в консулството на Чикаго. Без съмнение, г-н Анчев има огромен принос за сплотяване на българската общност тук, за създаване на здрави и полезни връзки с американската местна управа и културни институции, за популялизиране на българските традиции, история и език, за извоюваното право за Печат за двуезичност в дипломите на завършващите ученици тук, сертифицирани с официален изпит от Софийски университет. “Ново българско училище в Нейпървил” желае още много родолюбиви каузи и постигнати победи в кариерата на Г-н Анчев! Успехи и за г-жа Людмила Тасева, която ще оглави консулската служба в Чикаго!”

Високо бе оценена работата на Иван Анчев и от център Магура:
“С характерния си чист и неподправен патриотичен български дух той подкрепи и работи с всички българи в Чикаго и поверения му консулски окръг от Средния Запад на САЩ.
Тръгва си с доказан през годините принос за издигане авторитета и културния облик на българската диаспора в Чикаго. Цялостната му дейност оставя ярък отпечатък върху нея.
Изпращаме го с радост там, където съдбата му е отредила място, защото знаем, че където и да отиде ще носи светлината и прогреса на новото време.
Дай боже, това място да е България, защото нашата Родина повече от всякога има нужда от хора като него.
Пожелаваме му здраве, дълголетие и да съхрани своето благородство и човечност!”
В края на манадата си г-н Анчев има основание да почувства удовлетворение от свършената работа, след толкова много благодарности и комплименти. Наш сънародник даже коментира, че Иван Анчев е вдигнал летвата на ниво Стефка Костадинова. Дано да не се окаже прав, защото това би означавало десетилетия без качествен генерален консул, който заслужават българите в Чикаго и Средния Запад.
В българската общност тук съвсем не е лесно да бъдеш балансиращ фактор. Всеки, който е живял в Чикаго през изминалите 20-на години и особено по времето на мандата на г-н Анчев има представа за какво става въпрос.
Поздравления за генералния консул на РБ в Чикаго и от името на екипа на в. “България СЕГА”! Той положи огромни усилия в полза на българите в Чикаго и в другите територии в поверения му консулски окръг, успя неведнъж да събере хора, които иначе едва ли биха били на едно място заедно (макар да имат общи интереси и потребности), направи ни по-видими и по-авторитетни пред редица американски институции, даде своя принос в отдалечаването ни от американския казан за претопяване на етноси, подходи към работата си не формално, а с професионализъм, отзивчивост, патриотизъм, страст и амбициозност. Пожелаваме му здраве (както и на неговото мило сeмейство) и успехи в следващите му начинания!
Надяваме се новият генерален консул да продължи неговата мисия и да бъде позитивен фактор в развитието на българската общност, която е с най-голям потенциал извън пределите на Родината.

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
сн: Генерално Консулство на РБ в Чикаго

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here