Според CDC здравната система на САЩ трябва да има готовност за разпространение на covid19 ваксини в края на октомври

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са инструктирали служителите в областта на общественото здравеопазване в САЩ да се подготвят за разпространение на потенциална ваксина срещу коронавирус към края на октомври. CDC са представили също план, който да помогне на различните щати в тяхната подготовка. В документите, които бяха публикувани от The New York Times, CDC препоръчва при сценарий с ограничени количества, кои категории хора да бъдат ваксинирани първи. CDC уточнява в един от документите, че разглежданите варианти не предполагат, че ще има одобрена ваксина до края на октомври, а имат за цел здравната система да бъде в готовност максимално бързо и ефективно да реагира.
Водещият експерт по инфекциозни болести в Съединените Щати доктор Антъни Фаучи заяви, че се надява до края на годината да има безопасна и ефективна ваксина.
Три ваксини в САЩ са вече в трета фаза на тестове. Те се разработват от:

• Moderna и Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания
• Pfizer и BioNTech
• AstraZeneca и Оксфордския университет

САЩ отказаха да се присъединят към глобалната кампания за производство и разпространение на ваксина срещу covid19 – COVAX Facility, с аргумента, че в инициативата участва Световната Здравна Организация, която загуби подкрепата на администрацията на Тръмп.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн: pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here