Понижават лимитите по кредитните карти заради кризата

Засилва се недоволството на потребители на кредитни карти в социалните мрежи. Причината е понижаването на лимитите, както и закриване на сметки. Големите издатели на кредитни карти са обезпокоени от финансовата криза сполетяла много американски семейства, заради пандемията (напомняме, че над 50 % от американците са нямали $400 заделени за трудни времена и са живеели от чек до чек, преди кризата с коронавируса). Седмици след изтичането на допълнителната федерална помощ за безработните ($600 на седмица), лимитите на някои видове кредитни карти бяха понижени. Потребители съобщават за над 50 % понижение. Причината за масовото недоволство е “липсата на лоялност” от страна на издателите на кредитните карти, както и негативния ефект върху кредитния рейтинг (FICO score). Обикновено се счита, че когато използвате 30 % от лимита на Вашата кредитна карта, това влияе добре на Вашия рейтинг. За $10 000 долара лимит, например, 30% е $3000 баланс. Но какво се получава, когато лимитът Ви се понижи с 50% до $5000 от издателя на кредитната карта? Вместо 30%, вашият баланс става 60% от общия лимит, което оказва негативно влияние върху Вашия FICO score. За съжаление, това сега е редовна практика. По време на кризата, банките избягват оферти за повишаване на лимита, както и популярните до неотдавна предложения за трансфериране на баланс на Ваша кредитна карта с висок % към кредитна карта с по-нисък %. Безработицата, фалитите, липсата на прогрес в преговорите между демократи и републиканци относно 2ри помощен пакет за хора и малки бизнеси, водят до логична промяна в бизнес модела на кредитодателите. Все пак става въпрос за необезпечен кредит. Засилват се, също, критериите за издаване на нови кредитни карти, като се правят по-големи усилия за проверката на дохода на кредитополучателя.
В този контекст, за някои може би е изненадващо, че общият дълг по кредитните карти в Америка е намалял. Според FRS дългът по кредитните карти е паднал под 1 трилион долара за първи път след Голямата Рецесия. Няколко причини за тази статистика:

1. По време на кризата хората обръщат по-сериозно внимание на семейния бюджет и търсят начини за намаляване на своите разходи.
2. Ако, преди пандемията, едно американско семейство е давало повече от $3000 на година за ресторанти и заведения, то сега повече от половината готвят у дома.
3. Днес по-малко се пътува. По-рядко се излиза.
4. Макар, някои да са по-изобретателни по отношение на варианти за ваканция сега, повечето са отложили своите ваканции за неопределен период от време.
В резюме има промяна в поведението както на издателите на кредитни карти (стават по-консервативни и търсят начини за намаляване на финансовия риск), така и на потребителите (Понижение на доходи и разходи. Увеличаване на спестяванията)

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”
сн:pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here