Бизнесменка от Elgin обвинена в измама при получаване на PPP заем

29ти август, 2020 – Собственичката на ресторанта “Gifford’s Kitchen and Social” в Elgin бе обвинена в незаконно получаване на над $175 000 заем (който при определени условия може да бъде опростен) по програмата PPP (Paycheck Protection Program). Този заем е гарантиран от Администрацията за Малкия Бизнес (SBA) съгласно федералния помощен пакет (Cares Act). Мелиса Тураски (43 годишна от Lake in the Hills, Ill.) бе обвинена в банкова измама и предоставяне на лъжлива информация на финансова институция.

Държавата в това дело се представлява от Александра Морган (Assistant U.S. Attorney).
Cares Act влезе в сила през месец март и неговата цел беше да се окаже федерална помощ на хората и бизнесите засегнати от пандемията. PPP бе част от тази държавна кампания. Малките бизнеси имаха възможност да получат заем за 2 години с ниска лихва – 1%. Парите получени чрез PPP могат да се използват само за заплати, лихва по ипотечен заем, наем и комунални услуги. Главницата и лихвата по този заем могат да бъдат опростени ако: парите са използвани по предназначение в рамките на 24 седмици от получаването и поне 60% са били за заплати.
В обвинението се твърди, че в началото на март “Gifford’s Kitchen and Social” не е работел, а до края на същия месец всички служители били освободени.
Тураски кандидатства за PPP заем и получава сумата $176822, като подава невярна информация, че бизнесът и все още функционира и има разходи за заплати.

Заб: Съгласно американското законодателство обвиняемата е невинна до доказване на противното в съда!

Надя Минкова
сн: архив на вестника
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here