Безработните в Илинойс е възможно да получат допълнителни $300 на седмица

27ми август – В началото на август президентът Тръмп подписа изпълнителна заповед за федерална помощ на хората останали без работа, заради пандемията. Парите се разпределят от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA). Това е временна мярка, след като допълнителните 600 долара на седмица федерална помощ за безработни изтече в края на юли. Засега преговорите между републиканците и демократите за втори федерален помощен пакет са в задънена улица и това постави милиони безработни в критична ситуация.
По време на пресконференция във вторник губернаторът на Илинойс Прицкър потвърди, че щатът ще кандидатства за тези допълнителни средства.
FEMA ще предостави до 44 милиарда долара, които одобрените щати ще могат да изплатят със задна дата (от 1ви август). Според FEMA нито един щат, кандидатствал за тези помощи не е отхвърлен. Повече от половината щати са одобрени за допълнителните бенефити за безработни, но Илинойс все още не е между тях, което е повод за недоволство и въпроси в щата. Не е ясно, също, колко време ще отнеме при евентуално одобрение, безработните, които се квалифицират, да започнат да получават парите.(при някои щати този период може да продължи до 6 седмици) Освен това, временната помощ съгласно изпълнителната заповед на Тръмп е за 3 седмици (с евентуално удължение от 1-2 седмици) Безработни, които се квалифицират за поне $100 на седмица бенефити по щатска или федерална covid19 програма, ще могат да получават допълнително $300 на седмица,съгласно изпълнителната заповед.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here