Българин от Mount Prospect е обвинен, че продава фалшиви часовници “Rolex”

Йордан Илиев (33 годишен) бе арестуван и обвинен, че продава фалшиви часовници “Rolex”. Той работи като уеб дизайнер на свободна практика и няма история на криминални престъпления до момента. В акцията срещу българина са участвали полицията на Mount Prospect , Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ (Department of Homeland Security, DHS), както и детективската фирма “Kirby & Associates”, наета от “Rolex”. Детектив от “Kirby & Associates” е бил обучен специално от “Rolex” (и от други компании) и сертифициран като експерт по идентифициране на фалшиви “Rolex” часовници. С цел защита на интелектуалната собственост на популярната швейцарска компания, служителите на “Rolex” редовно следят социалните мрежи и други онлайн платформи, за да проверят дали се продават фалшификати. През юли 2019 откриват, че през мобилната апликация “Letgo” някой от Mount Prospect се опитва да продаде фалшификат на “Rolex”, обяснява Джеймс Костело (James Costello – Assistant Cook County State’s Attorney). Те незабавно уведомяват “Kirby & Associates”, които започват разследване. В рамките на това разследване Йордан Илиев продава на агент под прикритие фалшив “Rolex” , но не е бил обвинен в престъпление.

Според  Джеймс Костело, в началото на август 2020 година, специален агент от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ се свързва с детектив от Mount Prospect по повод сигнал за продажби на фалшиви часовници в същото предградие. На 11ти август представител на “Kirby & Associates” под прикритие, се свързва с човек, който предлага “Rolex” на craig’s list (популярен сайт за безплатни малки обяви) и се уговаря за среща. Часовникът бил описан като “реплика” на “Rolex” и е бил с оригинални “Rolex” логота, синхронизация и тегло. Продавачът и купувачът се съгласили на сделка за $200 на 12ти август, 2020 в 3 pm. Малко, след като Йордан Илиев предава сребърен “Rolex”  (уточнявайки, че е “реплика”) и получава $200, той е арестуван от полицаи на Mount Prospect . По-късно в дома му са открити 80 часовника, които се оценяват, според Джеймс Костело, на над 3.4 милиона долара (ред. бел.: ако бяха истински!). Всички часовници са били инспектирани от бижутер в Mount Prospect, който е потвърдил, че са фалшиви. 33 от намерените часовници са били “Rolex”, а останалите са били луксозни марки, измежду които: Audmars Piguet, Panerai Luminor, Richard Mille, Cartier и Patek Philippe. По информация на Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, Йордан Илиев е получавал многократнo международни пратки в дома си в Mount Prospect (северозападно предградие на Чикаго).
Обвинителят James Costello (Assistant State’s Attorney) поиска от съда, Йордан Илиев да предаде паспoрта си и да прекрати всякакви онлайн продажби. Българинът, който е под електронно наблюдение, трябва да се яви в съда в Rolling Meadows на 3ти септември 2020 в 10.30 ам.
Формалното обвинение срещу Йордан Илиев е нарушаване на Counterfeit Trademark Act, 765 ILCS 1040. Потенциалната присъда за подобно нарушение (class 1 non-probationable felony), когато общата стойност на фалшификатите е $500 000 (по цени на дребно) или повече е затвор между 4 и 15 години, уточнява Джеймс Костело.

Заб. Според американското законодателство, заподозреният Йордан Илиев е невинен до доказване на противното в съда!

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
сн: Cook County Sheriff’s Office & pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here