Ники Лазаро: “Можем да направим чудеса, ако успеем да се обединим!”

Интервю с основателката на сдружение “Българка” – Чикаго

СМ: Кога е създадена организацията и по чия идея?
НЛ: Отдавна обмислях и желаех да създам такава организация, помагайки на мои познати от полската и мексиканската общност. Наблюдавах как организират акциите си и участвах в някои от тях. През април миналата година се свързах с няколко познати в Чикаго и решихме да опитаме със събирането на детски играчки и дрехи и тяхното изпращане до България! Така започна всичко!

СМ: Само жени ли членуват в нея?
НЛ: В нашата организация може да участва всеки българин/ българка, който желае и когато пожелае. Всеки, който ни вярва и иска да помогне е добре дошъл. Всичко е на доброволни начала.

СМ: Как избирате хората и организациите, на които да помогнете?
НЛ: Не избираме акции и хора, на които да помогнем. Те ни избират! ?Работим по подадени сигнали. И тук вече идва трудоемката част. Сигналът се проверява от наши доверени представители в България ! И само когато сме убедени в истинността на информацията и знаем, че ще сме от помощ (предвид разстоянията) организираме акцията!

СМ: Какви мерки предприемате за прозрачност и контрол върху разпределяне на даренията?
НЛ: За да организираме едно дарение или акция, единственото ни условие към получателите е да се предостави снимков материал, квитанции, фактури за разходите или преводите.

СМ: Предполагам, че по време на пандемията самите Вие се нуждаете от помощ?
НЛ: Пандемията промени начинът ми на живот, както на всеки. Но не мога да кажа, че се нуждая от помощ! Да, социалните ми контакти се ограничиха, но пък истинските ми приятелства укрепнаха!

СМ: Когато давате и правите някого щастлив и радостен, това прави ли Ви щастливи?
НЛ: Разбира се! Чувстваш удовлетворение, благодарност, че си успял да помогнеш на непознат! Без да очакваш нещо в замяна! Казват, че ако не си доволен от живота си, обърни внимание на това какво даваш! Това е моят пътеводител!

СМ: Не мислите ли, че повечето хора са концентрирани в трупане, вземане, вместо помагане и даване?
НЛ: Да, забелязала съм го и мисля, че това е една от главните причини да сме в това положение днес в световен мащаб. Но всеки трябва да реши сам за себе и да преподреди своите приоритети! Живеем в много интересно време!

СМ: Разкажете ни накратко за всички Ваши акции през тази година
НЛ: Всяка една наша акция е подробно описана със сумите които са събрани и къде са изпратени на нашата фейсбук страница “Сдружение Българка Чикаго”, за да има пълна прозрачност. Ще спомена само, че тази година изпратихме в България над 1100 паунда дрехи и играчки до Русе, Варна, Дългопол, Пещера, с.Десевица (Плевенско), с. Езерово (Варненско). Закупихме обувки за 22 абитуриенти сирачета, осигурихме наградния фонд за турнира за сираци и деца в неравностойно положение Стрийт Фитнес Варна, участвахме с дарения за ремонта на болнични детски отделения в София и Пловдив, в закупуването на хранителни продукти за над 50 семейства останали без средства заради пандемията и още много други акции, които са описани на страницата ни с подробности.

СМ: Какво е нужно, за да може дейността на Вашата организация да бъде още по-мащабна и успешна?
НЛ: Най-важното е СПОДЕЛЯНЕТО на акциите, по които работим! Не всеки има възможност да дари или участва със средства във всяка акция, но може да я сподели на фейбоок страницата си и така повече хора ще я видят, а това автоматично дава по-голям шанс за успех!

СМ: На кого искате да благодарите за оказано съдействие до момента?
НЛ: Искам да благодаря на всички приятели тук и в България, които ни подкрепят ежедневно, на непознати българи в Чикаго, които ни се доверяват и даряват. За разбирането и търпението на нашите семейства, защото понякога те са най-ощетени.

СМ: Как оценявате потенциала на българската общност в Чикаго?
НЛ: Мисля, че потенциалът на българската общност в Чикаго е огромен. Това е най-големата българска общност в света. Мисля, че можем да направим чудеса, ако успеем да се обединим.

СМ: Има ли нещо, което може да се подобри в нашата общност?
НЛ: Разбира се, че има и винаги ще има!Ние българите сме индивидуалисти. Понякога прекалени!? Но ако успеем да разберем, че всички сме свързани помежду си и започнем да мислим и действаме колективно за определено дело, положителните промени в живота ни ще последват неминуемо!

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here