FDA одобри използването на кръвна плазма срещу covid19

23ти август, 2020 – Днес Агенцията за Контрол на Храните и Лекарствата на САЩ (Food and Drug Administration, FDA, USFDA) “спешно” оторизира използването на кръвна плазма от възстановили се covid19 пациенти за лечение на болестта. Тръмп съобщи новината по време на пресконференция в неделя (4:30 pm CST) и призова за дарение на кръвна плазма. Това се случва ден, след като американският президент обвини FDA в умишлено забавяне по политически причини на одобряването на лекарства и ваксини срещу covid19.
Новината бе разпространена в навечерието на Националната Конвенция на Републиканската Партия, където Тръмп ще бъде официално номиниран.
Според FDA, след анализирането на 20 000 от общо 70 000 лекувани с кръвна плазма, критериите за одобрение са покрити. Лечението се препоръчва най-вече за пациенти под 80 години и тези, които не са включени към обдишвател. Според информацията до момента, при прилагането на лечение с кръвна плазма в първите 3 дни на хоспитализация на covid19 пациенти, се увеличава шанса за тяхното оцеляване с 35 %, месец след процедурата.

Надя Минкова
в.”България СЕГА”
сн: pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here