Ще има ли втори държавен чек във връзка с пандемията?

Днес в Капитолия републиканците се опитват да съживят преговорите за втория държавен помощен пакет. Началникът на кабинета на Тръмп – Марк Медоус се срещна с група конгресмени, измежду, които бе и Кевин Макарти – лидерът на републиканците в Конгреса. Именно Марк Медоус и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин играеха ролята на модератори от страна на републиканците в преговорите за нова държавна кризисна помощ. От страна на демократите главните действащи лица бяха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър. Разликите между двете партии са съществени, както и сумата, с която трябва да се направи компромис – $2 трилиона долара.
“Нека поне да се договорим за нещата, по които имаме съгласие!” апелира Марк Медоус.
За втори чек от $1200 има подкрепа и от двете партии. През юли Тръмп декларира
“Искам този чек да бъде максимално голям, защото обичам хората и очаквам икономиката да се възстанови”.
Подновяването на разговорите се случва след одобрения от Камарата на представителите законопроект за оказване на финансова помощ на американските пощенски служби в размер на $25 милиарда долара. Лидерът на републиканците в Сената – Мич Маконел, гарантира, че този законопроект няма да бъде приет. Марк Медоус потвърди, че Тръмп би подписал законопроект за финансова помощ от $10 милиарда долара за американските пощенски служби. Американският президент нееднократно критикува идеята десетки милиони американци да гласуват по пощата и предупреди, че това ще бъде една от най-големите катастрофи в историята. “Има голяма вероятност за масови злоупотреби и това може да се окаже фатално както за едната, така и за другата страна. Освен това, може да не узнаем резултатите в продължение на седмици, месеци, години! Доколкото разбирам от законова гледна точка, при такова сериозно забавяне, има вероятност председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси да встъпи в длъжността президент на САЩ” аргументира се Тръмп.
Днес Марк Медоус съобщи на репортерите, че е отишъл до офиса на Нанси Пелоси с надежда да възобнови разговорите за втория държавен помощен пакет, но е получил информация, че е била на среща. Той планира в следващите дни да се опита отново да разговаря с нея.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here