Клиент на Bank of America открива чрез мобилна апликация $2.45 милиарда долара в сметката си

Блейс Агуире от Масачузетс открива грешката както чрез мобилната апликация, така и на уеб сайта на Bank of America. След като банката не коригира сумата, той се свързва с мениджъра, който обслужва сметката му, за да проверят какво се е случило.
Говорител на Bank of America поясни, че 2.45 милиарда долара никога не са били по сметката на клиента и че това е било само технически проблем при показване на баланса.
Този инцидент се случва дни след като друга голяма банка Citigroup Inc. погрешно преведе $900 милиона долара на няколко кредитодатели на козметичната компания “Ревлон”. Драмата не приключи с откриването на грешката, тъй като някои от получателите на тези суми отказаха да ги върнат (като, например, HPS Investment Partners) и проблемът се прехвърли в съда.

В началото на август някои клиенти на Bank of America с ужас откриват, че балансът по сметките им е нулев. Тази информация получават и чрез мобилната апликация и на сайта на банката. Макар, че Bank of America увериха , своите клиенти че това е само техническа грешка, в социалните мрежи заваля от оплаквания и шеги.
През май тази година американските данъчните служби изпратиха $1.4 милиарда долара на мъртви хора. Парите бяха част от държавните помощи свързани с пандемията, когато всеки американец получи по $1200. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин призова роднините на починалите да върнат обратно парите.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн: pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here