Компания на българин бе оценена на $11.2 милиарда долара

Robinhood потвърди в понеделник, че след получаването на $200 милиона долара финансиране, е оценена на $11.2 милиарда долара.
Името на компанията е неслучайно. Робин Худ е герой от средновековието, който е ограбвал богатите благородници, за да раздаде на бедните.
Robinhood е основана през 2013 г. от Влад Тенев и Баю Бат, които се запознават като студенти в Станфорд. За 7 години финансовото им приложение за безплатна търговия с акции има повече от 10 милиона потребителски профила.
За разлика от родителите си, които са дългогодишни служители в Световната банка, Влад навлиза във финансовата индустрия като предприемач.
Основателите на Robinhood определят мисията си като “демократизиране на финансовата система на Америка”. Компанията им предлага не само безплатен достъп за търговия с акции на милиони клиенти, но и много образователни ресурси. Robinhood са публикували над 650 образователни статии и имат над 250% увеличение на уникалните посещения в “Learn Resources”. Освен това, имат 2 милиона активни слушатели на техния безплатен подкаст за финансови новини и над 20 милиона абонирани за безплатния им ежеседмичен информационен бюлетин.
През тази година Robinhood нае стотици нови служители в Тексъс и Аризона, за подобряване на обслужването на клиентите.
В момент, когато заради пандемията банкрутираха хиляди бизнеси, точно обратното се случи с бизнеса на Влад Тенев. От януари към мобилното приложение на Robinhood са добавени над 3 милиона профила и се очаква дохода за 2020 година да бъде $700 милиона долара. Освен това, през тази година компанията получи нови $800 милиона долара от инвеститори.
Разбойникът Робин Худ може да помогне и на хиляди българи в САЩ, които търсят нови източници на доходи и искат да се образоват финансово.

Светлозар Момчилов
Снимка: ФБ личен профил на Влад Тенев
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here