Михаил Джангазов: “Днес, за съжаление, много неща са изкуствени. Като почнем от храните и стигнем до човешките взаимоотношения.”

Михаил Джангазов създава музика над 20 години. Живее от 12 години в Бостън. До момента има издадени 5 инструментални албума и 3 албума, включващи негови авторски песни.

НМ: Защо назовахте албума си “Нереален свят”?
МД: Първоначалното име беше “Парадоксален нереален свят”, но го съкратих на “Нереален свят”. Парадокси се казва първата песен. В днешно време светът е пълен с парадокси. Много неща, за съжаление, не са реални, а са по-скоро изкуствени. Като почнем от храните и стигнем до човешките взаимоотношения.

НМ: Предполагам не е лесно да се издаде диск в САЩ?
МД: Всъщност в САЩ е даже по-лесно от България и не е супер скъпо. Трудно е да се намерят спонсори, за да се презентира албума по радията. Добре, че вече има музикални платформи онлайн, които помагат музиката да достигне до повече хора.

НМ: Разкажете за българската общност в Бостън
МД: Има доста българи в Бостън. Организират се различни мероприятия по празниците. Стремим се да запазим българския си дух и корени, доколкото можем.

НМ: Планирате ли след пандемията концерти в другите големи български общности в САЩ?
МД: Планирах в Бостън авторски концерт, но заради пандемията се отложи. Надявам се до края на годината да се осъществи. За другите градове са нужни спонсори и местни организатори. Засега нямам готовност за това.

НМ:Коя е любимата Ви песен от последния Ви албум?
МД: Две са любимите му песни: “Парадокси” и “Stan The Man”. Имат рок заряд. Интересна песен е и “Бахама мамски папагали”. Тя е в стил реге. Направих клип на Бахамите, който може да се гледа в You Tube. В моя канал можете да видите и клипа към “Stan The Man”, както и други предишни клипове от стари албуми. При песните, понякога те грабва първо ритъма, мелодията. В други случаи текста. За мен всяка песен има своето съдържание и смисъл. В повечето случаи поводът за песните са преживяни от мен неща или нещо, което ме е впечатлило. Понякога, докато карам пици, се е зараждала мелодия за песен.

НМ: На кого от вашите учители сте най-благодарен?
МД: Няма как да не спомена това. За съжаление, вече не е между нас. Лека му пръст. Един от първите рок музиканти и основател на група “Везни” – Илия Фортунов. “Чорчика” му викахме. Над 20 години бяхме приятели. Научиме на нещата от “кухнята” – как се композира. Трудно е да намериш такъв учител днес. Имах късмет да го познавам. В училищата се учи теория, но за нас музикантите е важно като ни пуснат във водата с акулите, някой да ни покаже как да преплуваш до брега – острова на спасението. Много се давят или ги изяждат акулите. Говоря малко метафорично, но е важно, ако не си късметлия да те изтеглят с лодка, поне да знаеш накъде да плуваш. На мен ми я показаха и вече над 20 години плувам бавно, но славно. Виждам острова и как Чори ми маха казва “Давай, продължавай!”. Това ми дава кураж и сили.

Тук Михаил с много труд създава магията на музиката си

НМ: На колко инструмента свирите?
МД: Свиря на китара и синтезатор.

НМ: Кой продуцира Вашите песни?
МД: Всички албуми съм продуцирал сам. Трудно е да се намерят спонсори, но се надявам някой ден да се случи.

НМ: Къде може да се купи новия Ви албум “Нереален свят”?
МД: Засега само на този адрес: 426 Main Str. Stoheham, MA – LT Salon. Също, на amazon.com – michael djangazov, както и в музикалните платформи. Там можете да намерите и предишните ми албуми. Накрая, искам да благодаря на Мирена Чавдарова, която направи обложките на “Нереален Свят”, както и на “Картинни илюстрации” (5тият ми инструментален албум). Отнема ми обикновено около 3 години за да издам нов албум. “Картинни илюстрации” е за по-тесен кръг слушатели. Музиката е по-строга и по-трудно разбираема. “Картинни илюстрации”  може да се закупи в музикалните платформи.

Емайл за контакт с Михаил Джангазов: m.djangazov@abv.bg

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here