Защо се бави пощата?

Надзорният комитет към Камарата на представителите покани новия директор на американските пощенски служби през следващия месец да се яви на специално изслушване по повод забавянето на пощата в цялата страна. Според новите правила наложени от Луи Дежой (имащ връзка с републиканската партия), който пое поста през месец юни, стотици хиляди служители ще загубят възможността за извънреден труд (и по-голямо заплащане), а също така доставката на поща ще се отлага за следващия ден, когато разпространителните центрове закъсняват. Каролин Малони, демократ от Ню Йорк, която председателства Комитета за надзор, заяви, че изслушването на 17 септември ще се фокусира върху „необходимостта от навременна доставка на пощата по време на продължаващата пандемия и предстоящите президентски избори“ (очаква се значително увеличаване на гласуването по пощата). 

Президентът Доналд Тръмп предупреди, че разрешаването на повече хора да гласуват по пощата ще доведе до „корупционни избори“, които ще са „края на нашата велика републиканска партия“, въпреки че няма формални доказателства, че това ще се случи.
Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар също заяви по време на изслушване в Конгреса, че гласуването по пощата значително увеличава рисковете за злоупотреби.

Американските пощенски служби регистрираха $4.5 милиарда загуба през първото тримесечие на тази година и очакват допълнителни загуби на стойност $22 милиарда през следващата година и половина. Законопроект на Камарата на представителите (контролирана от демократите) предвижда $25 милиарда помощ за пощите, но той се бави в Сената (който е под контрол на републиканците). Неадекватният бизнес модел на пощите се посочва като главна причина за непрекъснатите загуби през последните 10 години.

Бившият кандидат за президент – Хилъри Клинтън изрази съмнение, че в момент когато Тръмп изостава сериозно от Джо Байдън (според социологическите проучвания), той ще направи всичко възможно да саботира работата на пощенските служби, които в момент на пандемия, ще имат голямо значение, предвид очакваното масово гласуване по пощата.

Дано, хората и бизнесите, които са зависими от нормалното функциониране на пощите, не станат заложници през следващите месеци на ожесточената политическа предизборна борба.

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here