Дни на Чикаго в София

 ****************

 

Дни на Чикаго в София

30 юни – 4 юли 2012

 

Дните на Чикаго се организират за втора поредна година от фондация “Приятели на Чикаго”, Столична община и Посолството на Съединените щати. Медийни партньори са Дарик Радио, вестник “България СЕГА” – Чикаго, BG7 Radio – Чикаго и медийният портал EuroChicago.com. Целта на тези дни, които се провеждат за втора поредна година в навечерието на 4 юли – националния празник на САЩ, е чрез създаване на граждански партньорства да се популяризира българо-американското сътрудничество и да се осигури обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.

 

ПРОГРАМА

 

ЧИКАГО НА АМЕРИКАНСКИЯ ЕКРАН

 

Четирите филма, които са включени в кинопанорамата “Чикаго на американския екран”, са свързани колкото с Чикаго, толкова и с общочовешката жажда за общуване с идеи, които могат да променят живота ни. “Почивният ден на Ферис Бюлър” е всъщност един дискретен поглед към архитектурните шедьоври и естетизирането на градската среда. “Недосегаемите” може да се възприеме и като разказ за пътя, който трябва да се измине от бруталността на гангстерските години до духовните територии на чикагските галерии и музеи. “Доказателството” е зареден с почти митична интелектуална енергия, която прави разбираем факта, че Чикагският университет има най-много нобелови лауреати сред всички университети в света. И “Чикаго” е скрито намигане към всеки, който иска да научи повече за разкрепостяващото петолиние на музикалния живот в този фантастичен град.

 

30 юни 2012, събота, 20:30 часа

ART Space (между бул. “Патриарх Евтимий” и “Фритьоф Нансен”)

 

Вход свободен

Откриване на Дните на Чикаго

 

 Чикаго на американския екран

“Чикаго” 

Една история за пътя към славата, скандалите и корупцията в Чикаго в епохата на джаза. Музикален филм с шест награди Оскар, включително и за най-добър филм през 2002 г. Режисьор е Роб Маршал, а на екрана блестят звездите Катрин Зита-Джоунс, Рене Зелуегър и Ричард Гиър.

 

1 юли 2012, неделя, 21:00 часа 

ART Space (между бул. “Патриарх Евтимий” и “Фритьоф Нансен”)

 

Вход свободен

Чикаго на американския екран

“Недосегаемите” 

Чикаго по времето на сухия режим е град на Ал Капоне – най-известният американски гангстер. Срешу мафиотския бос се изправя федералният агент Елиът Нес. Правилото за успех е само едно: стреляй бързо и стреляй първи. Режисьор: Браян Де Палма. Участват: Кевин Костнър, Шон Конъри, Робърт Де Ниро.

 

2 юли 2012, понеделник, 21:00 часа 

ART Space (между бул. “Патриарх Евтимий” и “Фритьоф Нансен”)

 

Вход свободен

 Чикаго на американския екран

“Доказателството” 

Чикагския университет е университетът с най-много Нобелови лауреати в света – осемдесет и седем. Филмът “Доказателството” ни разкрива причината за това чрез един екцентричен разказ за пътя, който професор от този университет трябва да измине, за да превърне лудостта в гениалност. Режисьор: Джон Мадън. Участват: Гуинет Полтроу и Антъни Хопкинс.

 

3 юли 2012, вторник, 21:00 часа 

ART Space (между бул. “Патриарх Евтимий” и “Фритьоф Нансен”)

 

Вход свободен

Чикаго на американския екран

“Почивният ден на Ферис Бюлър” 

Признание в любов към Чикаго е нарекъл комедията си режисьорът Джон Хюз, който е и автор на сценария. Чаровният Ферис решава да пропусне един училищен ден и се отправя от предградието, където живее, към центъра на Чикаго в търсене на приключения. С него са приятелката му Слоан и Камерън, взел “назаем” червеното Ферари на баща си. Интелигентен хумор и Чикаго в цялата му красота. Режисьор: Джон Хюз. Участват: Матю Бродерик, Алан Рук и Миа Сара.

 

4 юли 2012, сряда, 20:00 часа

ART Space (между бул. “Патриарх Евтимий” и “Фритьоф Нансен”)

 

 Вход свободен

Празнуваме Деня на независимостта

 

София-Чикаго блус маратон

Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд

 

Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката, е фронтмен на софийската рокгрупа Подуене блус бенд. Свири на китара, хармоника и барабани. Kитарист-блусар, певец и автор на песни, Васко Кръпката има неоценим принос в популяризирането на блус музиката в България.

 

През почивката (от 20:45 до 21:15) прожектиране на филма на Иван Кожухаров “Гледки и звуци от Чикаго”

 

Творци като Иван Кожухаров имат уникалната способност да открият и споделят с нас онова, което прави непознатото близко и понятно. И затова Чикаго, след като вече сме гледали “Гледки и звуци от Чикаго”, се превръща сякаш в наш собствен спомен. 

  

Още три събития се провеждат в рамките на Дните на Чикаго:

 

ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ РИСУНКИ: “МОЯТ ГРАД, МОЕТО СЕМЕЙСТВО И МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ”

 

В партньорство със Столична библиотека фондация “Приятели на Чикаго” обяви през март 2012 конкурс за детска рисунка на тема “Моят град, моето семейство и моите приятели”. Поканени са да участват деца от София и Чикаго. В Чикаго вече има девет български неделни училища и в повечето от тях има школи по изобразително изкуство. Дали децата от двете страни на океана виждат света по един и същи начин? Това ще разберем, когато изложба с най-добрите детски рисунки бъде открита в Американския център при Столична библиотека на 1 юни – Деня на детето.

 

КОНКУРС ЗА ПРЕВОД НА СТИХОТВОРЕНИЕ ОТ ШЕЛ СИЛВЪРСТИЙН

 

Фондация “Приятели на Чикаго”, Американският център при Столична библиотека и издателство “Точица” обявиха в началото на април 2012 конкурс за превод на стихотворение от книгата на Шел Силвърстийн “Където свършва тротоарът”. Победителите ще получат своите награди на тържествена церемония, която ще се състои на 22 юни от 16:30 часа в Американския център при Столична библиотека, като преди това ще бъде направена презентация за Шел Силвърстийн и ще бъдат прочетени негови стихотворения на английски език, както и най-добрите преводи, направени от участниците в конкурса. Шелдън Алан Силвърстийн, известен като Шел Силвърстийн, е роден в Чикаго. Неговата първа книга със стихове за деца “Където свършва тротоарът”, издадена през 1974 г., веднага се превръща в класика. Днес книгите му са преведени на двадесет езика, издадени са в повече от двадесет милиона екземпляра и се четат в целия свят. Освен като детски писател, Силвърстийн е известен и като автор на песни, музикант, композитор, карикатурист, илюстратор и сценарист.

 

ИЗЛОЖБА НА БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ ОТ СДРУЖЕНИЕТО “БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ ЗАД ГРАНИЦА”

 

На изложбата, която се организира в партньорство с Държавната агенция за българите в чужбина, ще бъдат представени творби на български художници от Съединените щати, членове на организацията “Български художници зад граница”. Тази организация е създадена през 2007 г. в Чикаго с цел да популяризира постиженията на българската култура в чужбина и в нея членуват български художници, които живеят в различни градове на Съединените щати: Вашингтон, Чикаго, Ню Йорк, Хюстън, Маями, Ню Орлиънс. Досега тази група е организирала 22 изложби в Съединените щати. В изложбата, официалното откриване на която ще бъде на 27 юни 2012 от 16 часа в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, ще участват:  Eвгeния Пeтрова, Ралица Владимирова, Милeна Праматарова, Константин Костов, Майя Пeтрушeва, Атанаска Тассарт, Григор Малинов, Василeн Васeвски, Радиана Христова, Ивайло Йошовски, Любо Вeлков, Татяна Димитрова, Глория Уeбстър, Кина Бъговска.

 

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ДАВАНЕ НА ИМЕТО “ЧИКАГО” НА ПЛОЩАД В СОФИЯ

 

Столичният общински съвет предстои да гласува решение за даване името “Чикаго” на площад в София със следните мотиви:

Чикаго е единственият град в света, кметът на който обявява с Прокламация Националния празник на България за Български ден в Чикаго и приканва всички чикагци да празнуват заедно с българите.

Чикаго е единственият град в света, където на 3 март – Националния празник на България, българското знаме се издига с тържествена церемония на централния площад в града между знамето на Съединените щати и знамето на град Чикаго.

Чикаго е единственият град в света, в който българският език е признат за един от официалните езици при административното обслужване в данъчната служба. 

Чикаго е градът, в който живее най-голямата и най-добре организирана българска общност в Съединените щати.

Чикаго е градът, който първи в света признава независимостта на България след края на руско-турската война от 1877-1878 година.

Чикаго е градът, към който София отправи официално предложение за побратимяване при срещата на кметовете на двата града Бойко Борисов и Ричард Дейли в Чикаго на 3 февруари 2009 година. 

 

Фондация “Приятели на Чикаго” е неправителствена организация, която способства за създаване на контакти между граждани от България и Съединените щати и осигурява обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго. 

 

Email: [email protected]
www.friendsofchicago.org
www.facebook.com/friendsofchicago