Как да подготвите дома си за продажба?

________________________________________
 
Коста Марков е лицензиран Realtor® и обслужва района на
Тампа Бей, Флорида към компанията Charles Rutenberg
Realty, Clearwater, FL.
Авторът е завършил икономика в УНСС в София, както
и  Graduate, REALTOR® Institute 101, 102, 201, 202 modules.
През месец юни му предстои дипломиране от REALTOR®
Institute на Американската Асоциация на Риълтърите.
Надяваме се, че неговите съвети в комбинация с
дългогодишния му опит като инвеститор в България и САЩ 
ще бъдат полезни за нашите читатели.
___________________________________________________

Всеки продавач на пазара на недвижими имоти има свои причини и мотивация да пристъпи към обявяване на имот за продажба. Някой продават защото са решили, че сега е времето когато могат да вземат максимална цена. Други, така наречени „empty nesters”, продават защото децата са пораснали и са се изнесли от дома, поради което на родителите вече не им трябва толкова голяма къща или апартамент. Подтикът на трети за продажба на дома е желанието да си купят по-голям, а също така може да бъде смяна на месторабота или преместване в друга държава, град или щат. При всички случаи обаче, имотът трябва да бъде подготвен за продажба, за да привлечете максимално много заинтересовани купувачи и да получите максимална цена.
Започнете с отстраняването на козметични и дребни дефекти, които се поправят лесно и бързо, като например излющена боя, изцапани стени и тавани, занемарени подови настилки, замърсени фуги в банята, пукнати или счупени капачки на контакти и електрически ключове, скъсани противокомарни мрежи, капещи батерии на мивките в кухнята или в банята. Съвсем наскоро имах случай с продажбата на апартамент, в който купувачката беше забелязала, че тоалетното казанче изпуска  вода. Този ремонт струваше на продавача точно 4 долара, което е стойността на ново гумено уплътнение за клапата на казанчето. Не чакайте купувачите да ви посочват подобни дребни проблеми, заради които може да подминат вашия имот. Повечето от тях търсят дом, който е „move-in ready” и не им се занимава дори и с толкова незначително нещо като смяната на едно гумено уплътнение. Тези малки поправки са почти задължителни, за да изглежда имотът по-приветлив и технически изправен. От вас се изисква да вложите малко труд и време, както и дребни суми за материали.
Много продавачи постъпват разумно и поръчват инспекция на имота, така наречената „pre-sale home inspection”. Това ще ви струва между 200 и 400 долара, но инспекторът ще набележи всички неизправности и технически нередности. Най-добре би било да се съобразите с неговите препоръки и да направите необходимите поправки. Имайте предвид, че в някой щати е задължително да обявите пред купувача констатациите на инспектора.
Поддържайте дома си чист и подреден за огледи и го разчистете от ненужни вещи. Например, дрехи и обувки, които са подходящи за друг сезон, може да се складират в кутии, за да не задръстват гардеробите. Плотовете в кухнята трябва да са почистени и всичко бърху тях да бъде добре подредено. Печката, хладилника, кафемашината и другите уреди в дома също трябва да са старателно почистени. Добре би било да приберете всякакви лични вещи, снимки, семейни реликви и религиозни сувенири и икони, които биха внушили на купувачите идеята, че този имот принадлежи на някой друг. Подобни прекалено лични вещи поставят бариера у купувача на подсъзнателно ниво.
Отделете време за цялостно почистване на дома – измиване на прозорци и осветителни тела, изпиране на завеси и тапицерии, а също и на килимите, ако е необходимо. Ако нямате време или възможност, наемете фирма за почистване, но го направете, защото един добре почистен, подреден и приветлив дом създава важно първо впечатление у купувача, че собственикът се  грижи добре за имота.
Ако ви е необходима безплатна консултация или професионален съвет във връзка с покупко-продажба, релокиране, инвестиране, менажиране или наем на имот в щата Флорида, може да се свържете с мен на телефон 727-254-7375 или на имейл: kostamarkov@yahoo.com.

Коста Марков, Realtor®
Charles Rutenberg Realtry, Clearwater, FL
www.kostamarkov.com
kostamarkov@yahoo.com
за в. „България СЕГА“

Забележка: Всеки щат и район в САЩ има специфични разпоредби и закони регулиращи пазара на недвижими имоти. Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем или ситуация. За конкретни казуси се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист.