Запознайте се с Бернар Арно – най-богатият европеец, който притежава $80 милиарда

Френският бизнесмен Бернар Арно днес е най-богатият човек в Европа със състояние, изчислявано на 80,8 милиарда долара, според Bloomberg.
Той успява да стигне дотук благодарение на производител номер 1 на луксозни стоки в света – гигантът LVMH, в който влизат лъскави марки, като Luis Vuitton, Dom Perignon, TAG Heuer и още много други.
По богатсво Арно се нарежда само след Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет.
69-годишният французин става председател и главен изпълнителен директор на LVMH през 1989 година. Той управлява 96,5% от Christian Dior, която от своя страна контролира 41% от гиганта.
В групата на LVMH влизат 70 компании, които продават различни луксозни продукти. За 2018 година приходите й възлизат на 53 милиарда долара.
Бернар Арно идва от френския град Рубе и учи инженерни науки в престижното висше инженерно училище Екол политекник в Париж.
След като завършва, той започва да работи за строителната компания на баща си преди през 1984 година да стане изпълнителен директор на Financiere Agache – холдингова компания с портфолио от многобройни луксозни марки.
Той управлява своята бизнес империя заедно с четири от петте си деца. Дъщеря му Делфин е вицепрезидент на Louis Vuitton. Синът му Антоан е ръководител на марката за мъжка мода Iabel Berluti.
И още малко интересни факти за живота на Бернар Арно:
•    Втората му съпруга, Хелене Мерсие, е известна канадска пианистка;
•    Бернар успява да я впечатли, като свири за нея Шопен и произведения на други класически композитори;
•    Двамата живеят в един от луксозните квартали на Париж на левия бряг на Сена;
•    В дома си имат богата колекция от произведения на изкуството, включваща картини на Пабло Пикасо и Анди Уорхол.

Money.bg