Как миналата 2012 година се отрази на вашия живот? (Видео)

Преди да прекрачи невидимия праг на следващата година, може би всеки от нас прави равносметка за това, което му се е случило през изминалите дни. Разбира се, има и хора, които гледат само напред и не си губят времето за спомени. И все пак дните имат смисъл, само ако сме добавили към нишките, с които ни оплитат, и своите чувства и емоции. Иначе времето отлита: неусетно и безразлично към нашите страдания, мечти и надежди. Ето защо помолих изтъкнати творци да дадат своя кратък коментар за реката на времето и лодката, в която всички пътуваме по течението нанякъде. 

***
Вижте какво казват българите в Чикаго за 2012 и 2013 година пред BG7TV:

 

Със Снежана преминахме през много изпитания, както и много други журналисти в България. Това, което ни свързваше, бе честното отношение към думите. Защото думите са оръжието на журналиста. Те могат да бъдат остри като кинжал, когато се защитава истината, или като хлъзгаво въже, с което си служи интригата. Снежана е председател на Съюза на българските журналисти и затова моят въпрос към нея бе:
– Какви бяха изпитанията пред българската журналистика през 2012 г. и какви качества трябва да притежава българският журналист, за да бъде уважаван от обществото?
Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти:
– 2012 година бе трудна, изпълнена с много изпитания за българската журналистика. Силните на деня, властимеющите, използваха различни хитроумни хватки и икономически лостове, за да превърнат медиите в свои покорни слуги. Тези, които не издържаха на натиска, станаха маши на властта. Другите, за които парите не са най-висша ценност, защитават свободата на словото, независимостта на своите издания и правото на читателя да  получава достоверна и обективна информация. Те следват девиза на големия български публицист Йосиф Хербст: “Никому в угода, на никого напук!” и в това виждат своето призвание.
Достойна позиция, която заслужава уважение на обществото!
Журналистът служи на ИСТИНАТА, ИСТИНАТА и само ИСТИНАТА! Обективност, точност и прецизност при отразяване на фактите, честност, неподкупност, високо чувство за отговорност, богата обща и езикова култура и задълбочени познания по теми, за които пише – това е малка част от задължителните качества на истинския журналист.
***
Чикаго бе градът, където срещнах за първи път Петя Бъговска, една великолепна музикантка, която без каквото и да е усилие може да те омагьоса със звуците на своя инструмент. Това се случи през 2006 г., когато бях генерален консул и подготвях дипломатическия прием по случай Националния празник на България. Предложих тържеството да започне с музика. И когато поканените гости започнаха да изпълват залата, Петя заедно с колегите си от струнен квартет “Орфей” Камен Вълчев, Благомира Липари и Десислава Танчева с чудесното си музикално изпълнение създадоха празнично настроение у всички присъстващи на приема. Петя вече е в България и моят въпрос към нея бе:
– Вие сте човек с изключително успешна кариера през годините, докато бяхте в Чикаго, и след това, като се върнахте в България. Кое е най-интересното събитие във Вашия професионален и творчески живот през изминалата година?
Проф. д-р Петя Бъговска, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци:
–    Тази година бе много интензивна в професионален и личен план за мен. На конгреса на Съюза на музикални и танцови дейци бях избрана за председател и поех  административна работа, насочена към развитието на българската култура и просперитета на българските музиканти. Работим усилено, за да съхраним духовността и да запазим богатите национални традиции във всички области на музиката. В професионален план, освен че преподавам в Националната музикална академия в София, участвах в международен бас фестивал в Копенхаген, където представих България с концерти и майсторски клас, а имах и творчески пътувания и концерти в Испания, Португалия и Аржентина. В личен план също имах много приятни емоции, защото двамата ни синове завършиха средното си образование и сега учат архитектура – единият в Университета в Глазгоу, а другият остана в София. Много ми липсват приятелите и Чикаго, но за юни имам покана за фестивал в Ню Йорк и ще направя всичко възможно да посетя и Чикаго. На всички българи и читатели на вестник “България СЕГА” желая здраве, щастие, прекрасни емоции и музика.

***
–    Има много талантливи художници, но не познавам друг като Румен Статков, при който всяка картина е специфично послание към човек като мен и теб и едновременно с това към целия свят. Той спокойно може да бъде наречен художник-философ. Познавам го от студентските му години, когато на едно малко таванче в софийския квартал “Лозенец” преоткриваше тайните на творчеството. Безкраен е списъкът на изложбите му вече, а негови картини притежават президентът Бил Клинтън и президентът Владимир Путин. Картините му са в частни галерии в Париж, Лондон, Виена, Вашингтон, Мадрид, Кувейт, Берлин, Москва. Надявам се, че негови картини скоро ще бъдат изложени и в Чикаго. Зададох му въпрос, но той предпочете да отправи чрез една весела новогодишна рисунка послание към българите в Чикаго и към българите по света.
Румен Статков, художник:
–    Нека това малко весело джудже да е с вас през цялата година и винаги, когато ви потрябва чудо, то да го направи специално за вас, за да бъдете щастливи, където и да се намирате по света.
Веселин Милчев, Финикс – Аризона
За моето семейство и мен това беше една здрава и хубава година. Надя направи още по-добри професионални успехи в своята сфера на недвижимите имоти. Кристина завърши Шести клас  като „изключително успешен ученик в едно много добро  училище и е в „Топ 10” в своята възраст на няколко плувни дисциплини. Сега ще продължи в още по-престижно и трудно училище, а в спорта – с още по-сериозна и напрегната плувна подготовка. При мен в професионален план в Сити хола няма промени, което за днешно време е успех.
Доволен съм, че при президенстките избори спечели Обама, има повече сигурност и спокойствие. Разбира се трагедията в Ню Таун опечали цялото ни семейство, но сега се надяваме, че ще се вземат вече необходимите законови мерки  за да не се случва вече това.
През новата година си пожелавам повече свободно време, по-близко до водата и по-добър риболов, както и по-дълги и приятни къмпинги. И да бъдем повече време заедно  цялото семейство. Това пожелание ще започне още от Коледните и Новогодишни празници. В неделя тръгваме за планината, на 200 мили от Финикс, където има добър сняг и се карат хубави ски
На всички пожелавам много здраве и късмет, много любов, да бъдат добри хора и да се обичат!

***
Кина Бъговска, Чикаго
2012-та беше направо хубава година. Още една моя картина си намери място в Американски каталог, а аз успях да нарисувам и картини, които стават трамплин към може би най-голямата моя изложба, която ще се експонира и в България  и в САЩ в юбилейната за мен година 2013-та . Така че си имам страшно много работа  и значи всичко около мен е нормално.
Обществената  дейност  е също като вътрешна потребност за мене и дори големи суматохи, които понякога се случват, не ме настройват негативно, а  ми придават още сили и воля да свършим работата успешно и докрай. Ако хората правят нещата от сърце, ако се разбираме по човешки , животът би бил прекрасен. Не ми хареса през годината видимото нарастване на агресивност в местни мащаби и по цял свят. Тази нервна цивилизация започна да ни шлифова като механични кукли. Ставаме все по елементарни консуматори, а отношенията помежду ни – рутинни и безсърдечни. Ако човек не може да изпита наслада от една песен, ако започнем да предпочитаме електронния фалшификат на живота пред  една разходка в парка, пред един слънчев ден – вече сме загубени, вече сме духовно болни…
Очаквам Новата година с голяма радост и много надежди и пределна енергия. Ще я посрещна  в моето любимо чикагско заведение „Катеринас Кафе”, не на софра, а на вино, музика и красота, сред  барабани и китари… Там сме били с Теодоси Спасов, с музиката на сестра ми Петя Бъговска,  с Ани Гогова и нейният вълшебен руски партньор, били сме с бразилци, французи, японци и тибетци…  На това място човек разбира, че ние хората сме все още духовна сплав от душа и чувства и с добрите приятели в сърцето си можем да се радваме още на този Свят!

Иван Сотиров

в. “България Сега”
www.BulgariaSega.com