Тръмп със заплаха да затвори социалните мрежи

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ | Тръмп със заплаха да затвори социалните мрежи
image

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще затвори платформите за социални мрежи, след като Twitter за първи път действа срещу фалшивите му туитове, подтиквайки разгневения републиканец да засили твърденията си за неоснователни претенции и теории за конспирация, предаде БГНЕС. Twitter маркира само два туита на Тръмп, в които той твърди, че повече гласуване по пощата ще доведе до това, което той нарече "измамни избори" този ноември.

"Twitter сега се намесва в президентските избори през 2020 г. Те казват, че моите думи за гласуването по пощата, което ще доведе до широка корупция и фалшификация, са неверни и се основават на проверка на факти, направена от фалшивите новини на Си Ен Ен и „Вашингтон Пост”. Twitter напълно задушава свободата на словото и аз като президент няма да позволя това да се случи! “, написа американският президент в Twitter. По-рано системата постави предупредителна икона под съобщението му, приканвайки потребителите да се запознаят с фактите за гласуване по пощата. Означението под поста на президента води до специална страница в Twitter, която започва с линк към статия на Politico под заглавието „Тръмп отправя необосновани твърдения, че гласуването по пощата води до фалшифициране на резултатите“. От години Twitter е обвиняван, че пренебрегва нарушаването на правилата на платформата от президента с ежедневните му, често продължителни баражи от лични обиди и неточна информация, изпращана на повече от 80 милиона последователи.

Но ударът на Twitter през пръстите беше достатъчен, за да докара Тръмп в сряда сутринта до ответна реакция - в Twitter, в която той твърди, че десницата в Съединените щати е подложена на цензура. "Републиканците смятат, че платформите за социални медии напълно заглушават гласовете на консерваторите. Ние силно ще ги регулираме или ще ги затворим, преди изобщо да допуснем това да се случи", каза той.

И веднага се задълбочи в любимата си тема, че увеличаването на бюлетините по пощата - считано в някои щати като жизненоважно за позволяване на хората да избягват тълпите по време на пандемията COVID-19 - ще подкопае изборите. „Не можем да позволим мащабно гласуване по пощата да се вкорени в страната ни. Това би било от полза за всички измами, фалшификации и кражби на бюлетини. Който мами най-много, ще спечели. По същия начин, социалната медия. Оправете действията си, СЕГА !!!!", написа той. Президентът, чиято стратегия за преизбиране беше засенчена от коронавирусната пандемия, също обвини платформите на социалните медии, че се намесват в последните избори, като заяви, че „видяхме какво са се опитали да направят и не успяха през 2016 г.“ Многоплановият Тръмп също започна да разпространява теория на конспирацията за известен телевизионен критик Джо Скарбъроу, когото президентът „обгрижва” с обвинения, че е убил жена през 2001 г., предаде БГНЕС. "Психопатът Джо Скарбъроу е разтревожен не само от лошия си рейтинг, но и от всички неща и факти, които излизат в интернет за отварянето на стар случай. Той знае какво се случва!", написа Тръмп в Туитър.

Никога не е имало доказателства, че Скарбъроу, водещ в MSNBC, е имал нещо общо със смъртта на Лори Клаусутис, която е била служител в кабинета му, когато е бил републикански конгресмен. Според следователите тя е починала, след като е ударила главата си при падане, предизвикано от анормална аритмия. Само че от години се носят слухове и Тръмп е най-новият им популяризатор, отказва да спре дори и след като вдовецът на Клаусутис отправи нескрит апел да спре „злобната лъжа“. „Моля ви да се намесите, защото президентът на Съединените щати е взел нещо, което не му принадлежи - паметта на мъртвата ми съпруга и го извращава за политическа изгода“, написа той в писмо до Twitter, публикуван във вторник от „Ню Йорк Таймс”. Twitter заяви, че „дълбоко съжалява“ за „болката“ на семейството, но не предприе никакви действия срещу туитовете на Тръмп.

Редактор: ЕВГЕНИЯ ЧАУШЕВА
actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7