Най-големият български виртуален концерт на два континента.

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ | Най-големият български виртуален концерт на два континента.
image

Дни след Гергьовден, хиляди българи в Чикаго и средния запад на САЩ, бяха на концерт у дома. Пред екраните ги събра каузата за българският културен център „Малката България“ (Чикаго) и десетките български звезди от музикалната и театрална сцена, както и спортни звезди, които се включиха в благотворителния концерт.
Концертът се превърна в най-големия български виртуален празник на духа и ценностите, на вярата и желанието да си помагаме. Социалната дистанция и изолация не попречиха на българите, от двете страни на океана, да си подадат виртуално ръце и да направят мост между себе си. Участници и гости прекараха часове с изпълненията и пожеланията, с топлите думи и незабравими български песни на любимите звездите от сцената. Разделени заедно, в помощ на една голяма българска мечта – културен център в най-българския град зад океана, Чикаго. Център „Малката България“ обедини виртуално хиляди и показа, че може да бъдем един до друг от разстояние и да се радваме на близостта и кратките пътища до сърцата и общите мечти, които имаме.
Нежното изпълнение на „Свети Георги“ от виртуозната цигуларка Таня Тингарова, даде началото на виртуалния концерт на два континента. Следващите изпълнения трогваха и разчувстваха  публиката пред екраните. Едно от първите участия беше на Васко-кръпката, които  пожела „Нека бъде светлина“ в трудните времена, когато си личи, колко си помагаме и колко сме хора. За виртуалните слушатели Милена изпя своята „Истина“ и се обърна с пожелание за здраве на всички и успех на каузата център „Малката България“. Големият приятел на „Малката България“ Христо Стоичков също поздрави сънародниците и за пореден път подкрепи инициативата за Центъра. Своите изпълнения, за голямата „Малка България“, подариха още редица български музиканти - Йорданка Христова, Любо Киров, Данчо Караджов, Наско от Б.Т.Р, Милена, Дони, Мария Илиева, Стефан Илчев, Константин Кацаров, Глория, Криско, Устата, Софи Маринова, Галена,  и много други.  Актьорите Силвия Лулчева, Яна Маринова, Башар Рахал, Христо Мутафчиев, Герасим Георгиев-Гаро, Любо Нейков, Виктор Калев, Елена Петрова, Ники Сотиров, Ирен Кривошиева, Влади Въргала, Албена Михова, Николай Урумов, Александър-Сано и други, които също подкрепиха благотворителната кауза и се обърнаха с поздрав към всички. Чувствено беше изпълнението на Емил Марков и Албена Павлова, които рецитираха вълнуващите стихове на Дора Габе от „Обич“. В концерта участваха и български представители от музикалната сцена зад океана – Соня Мембреньо и Диана Jade, BigSha и LilSha.
Благотворителната инициатива обедини усилията и желанието на стотици сънародници да подпомогнат реализирането на голямата българска мечта, мечтата за късче България в средния запад на САЩ. Набраните средства ще бъдат използвани за реновиране на помещения и прилежаща инфраструктура на сградата на център „Малката България“ в предградието Дес Плейнс, Илинойс. Сградата беше купена на изплащане преди малко повече от година и от тогава събира ежедневно българи от различни сфери на културният и духовен живот, музиканти и хореографи, художници и фотографи, танцови и музикални формации, спортисти и много други. Стопанисвана от организация с идеална цел, сградата на център „Малката България“ се превърна в „българския покрив“, под който се събират „у дома“ безброй българи, които заедно съхраняват традиции и култура, споделят и градят своята българска идентичност зад океана.
Организатори на събитието бяха представители от българската общност, бизнес и медии зад океана, които работиха и участваха безвъзмездно. Всички те успяха да реализират най-големият български виртуален концерт на два континента, който беше организиран по случай Гергьовден и в подкрепа на център „Малката България“.
Бордът на директорите на „Малко българско училище“, които управляват център „Малката Българи“ се обръщат към всички, които организираха, участваха и бяха гости на концерта, с благодарност за работата и подкрепата. Център „Малката България“ е обща мечта и кауза, която реализираме заедно. Благодарим Ви, приятели! Поклон и признателност!
    Бордът на директорите и екипът на „Малко българско училище“ призовават всички да спазват правилата за социална дистанция и изолация и да останат у дома.
12 Май 2020
МБУ
Чикаго, Илинойс


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7