Калифорния обвинява Facebook във възпрепятстване на правосъдието

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ | Калифорния обвинява Facebook във възпрепятстване на правосъдието
image

Американският щат Калифорния разследва интернет гиганта Фейсбук от година и половина, стана ясно днес, пише Ройтерс.
От документите по делото се вижда, че Калифорния обвинява Фейсбук във възпрепятстване на правосъдието, като компанията отказвала да сътрудничи на проверка за търговските й практики. От Фейсбук не коментираха новината.
Проверката е поредната лоша новина за компанията на Марк Зукърбърг, срещу която върват дела и проверки в 47 американски щата.
Ню Йорк и Небраска са сред тези, които обвиняват Фейсбук и други интернет гиганти в монополни практики, излагане на риск личните данни на потребителите и умишлено повишаване на цените на рекламата.
Разследването в Калифорния започнало през 2018 г., след скандала Кеймбридж Аналитика, но се разширило и прераснало в проверка дали Фейсбук не нарушава законите на щата, като подвежда потребителите и не спазва собствените си правила за достъп на външни компании до данните на гражданите.
Миналата година стана ясно, че Фейсбук неправомерно е предоставил данни, принадлежащи на 87 милиона техни потребители, на британската компания за анализи на данни Кеймбридж Ананалитика. Сред клиентите на тази фирма беше и предизборната кампания на Доналд Тръмп.
"Ако Фейсбук бяха отговорили на законното ни искане да получим информация какво са предоставили на трети страни, сега нямаше да обявяваме това разследване и да водим този разговор.", каза главния прокурор на Калифорния Ксейвиър Бесера на репортери.
Документите по делото представят Фейсбук като компания, която позволява на разработчиците на интернет приложения, да имат достъп до данните на потребители, които не би трябвало да се споделят.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7