НАСА изследва как да спре супервулкан, който може да унищожи човечеството

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ | НАСА изследва как да спре супервулкан, който може да унищожи човечеството
image

Под земната повърхност се крие заплаха, която би могла да сложи край на човешката цивилизация - и много малко хора знаят за нея.
Според доклад на BBC дори НАСА ги разглежда като една от най-големите природни заплахи за човечеството: супервулкани.
Как действа изригването на „супервулкан“?
Под националния парк Йелоустоун има огромен резервоар с магма, който е отговорен за всички гейзери и горещи басейни, които избухват - и точно този резервоар има потенциала да унищожи човечеството.
Приблизително на всеки 100 000 години някъде по света има експлозия на супервулкан, последствията от която могат да бъдат фатални. Ако вулканът под националния парк Йелоустоун избухне, това би довело до глад в световен мащаб и вулканична зима (охлаждане на долната атмосфера). Според оценките на ООН, изригването може да ни остави с хранителни резерви точно за 74 дни.
Изследователите на НАСА обмислят охлаждането с вода. Колкото по-горещ става вулкана, толкова повече газове произвежда. Магмата продължава да се топи и зоната над магмената камера се издига - и когато топлината надвиши определен праг, експлозия е неизбежна. Така че логичното решение би било да се охлади.
За да бъде охладен вулкана, се нуждае от много големи количества вода, които на теория би трябвало да бъдат вкарани във вулкана, но прилагането е практически невъзможно: „Изграждането на голям водопровод нагоре в планински регион би било скъпо и трудно, и хората не искат водата им да се изразходва по този начин ", заяви Брайън Уилкокс от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.
Но НАСА има алтернативно решение: Да се пробие на 10 километра дълбочина  в свръхвулкана и да се изпомпа вода под високо налягане. Така бавно се понижава температурата ден след ден.
Този план има и едно друго предимство: „Чрез сондирането по този начин би могло да се използва за създаване на геотермална централа, която генерира електрическа енергия на изключително конкурентни цени от около 0,10 долара / кВтч“.
НАСА предупреждава: „Йелоустоун избухва приблизително на всеки 600 000 години и са минали около 600 000 години от последното му избухване. Това трябва да ни накара да обърнем внимание.“

Полина Михова
в. „България Сега“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7