"13 причини защо" е увеличил броя на самоубийствата при тийнейджъри

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | "13 причини защо" е увеличил броя на самоубийствата при тийнейджъри
image

Броят на самоубийствата при тийнейджъри е нараснал в месеците след излизането на противоречивия сериал на Netflix „13 причини защо”, показва ново изследване.
Сериалът проследява историята на гимназистка, която се самоубива, той бе посрещнат противоречиво, когато излезе през март 2017 г.. Според здравните експерти той може да е вреден за потенциално уязвимата част от населението, като непълнолетните.
Според ново изследване самоубийствата на младежи от 10 до 17 годишна възраст са нараснали с близо 29% в деветте месеца след излизането на сериала, пише в доклада на Американската академия по детска и непълнолетна психиатрия.
Увеличение в случаите на самоубийство се наблюдава основно при момчетата, предаде AFP.
Изследователите обаче признават, че не са способни да установят ясна връзка между гледащите предаването и увеличения брой самоубийства и казват, че може да има и други фактори, които да влияят на данните.
Авторът на доклада Джефри Бридж, заяви че сериала на Netflix показва самоубийството на главната героиня като сензационно. „Много е притеснително, че е показан графично, метода на самоубийството на Хана (главната героиня), това може да бъде много травмиращо за хората оцелели след опит за самоубийство или загубили близък след самоубийство, а също така показва конкретен начин на самоубийство”, казва той.
„Резултатите от това изследване потвърждават притеснението за това как сериала пренебрегва добрите практики за показване на самоубийство в медиите”, допълва Бридж.
Изследователите са анализирали данните от януари 2013 г. до декември 2017 г., за да може да проследят ефекта на различните сезони и да определят тенденция за средния брой самоубийства всеки месец.
Проучването е показало, че във възрастовата група 18 – 64 години е нямало сериозна промяна.
Предишно изследване показа, че търсенето в Интернет на теми свързани със самоубийството е нараснало с 19% след излизането на сериала.
Netflix обяви, че ще направи трети сезон на сериала и добави, че ще „разгледаме тези проучвания”.
„Това е критично важна тема и ние работим усилено да се подсигурим, че можем да работим с тази чувствителна тема отговорно”, заяви говорителят на Netflix.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7