Ето кой българин купи имението на Джоди Фостър за $ 34 млн.

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | Ето кой българин купи имението на Джоди Фостър за $ 34 млн.
image

Бизнесмен от карловското село Дъбене е най-вероятният купувач на тузарското имение на Джоди Фостър на стойност 34 милиона долара в Бевърли Хилс.
Ако няма 100-процентово съвпадение на имената с друг човек, в публикацията на списание "Варайъти" най-вероятно става въпрос за един от най-големите оръжейни търговци у нас Христо Йорданов Христов. На името му излизат пет действащи фирми, още четири пък са заличени. „Сейдж технолоджис“ ООД е регистрирана в София, но се оказва, че има подразделение и в Пловдив. Това става ясно от обяви за работа, пуснати в голяма онлайн търсачка. Търсят се конструктор по електроника, машинен оператор на CNC струг, счетоводител, специалист логистика. Предметът на дейност на дружеството е изработка на машинни елементи, агрегати, електронни устройства и др., сочи справка в Търговския регистър. Военна продукция тук не е спомената. „Сейдж консултантс“ обаче е точно с такава специализация. Любопитен детайл е, че наред с търговията с боеприпаси и стоки и техника с възможна двойна употреба, в профила на фирмата е записано и покупко-продажба на недвижимо имущество и строителство.
Името на „Сейдж консултантс“ влезе в новините през 2012 година, когато станаха взривовете на Петолъчката в базата на „Берета“. Тогава бяха унищожени боеприпаси за десетки милиони. Една от фирмите, които ползва складовете на фаталното място", е именно "Сейдж консултантс" на Христо Христов и съдружника му Генчо Христов. Фирмата заведе търговско дело за 30 милиона лева заради унищожената продукция.
Малко преди това, през 2011 година, се случи друг инцидент. От влакова композиция в Румъния изчезват 64 стари взривателя, собственост на фирмата на Христов. Пътували са в посока Сопот, където вероятно са щели да бъдат преработвани. По-късно румънците откриват повечето от взривателите.
Името на Христо Христов се чу и по време на опитите за приватизация на ВМЗ - Сопот. Предприемачът се яви с още трима кандидати, но отпадна, защото не отговаряше на предварително зададените условия.
Обикновените хора в Карловско свързват името на предприемача с нещо съвсем друго - подкрепата на танцов ансамбъл "Българе", разказват местните.
Цар на войната
Според медийни публикации от 2011 г. "Сейдж консултантс" АД е една от четирите фирми в България, които успяват да печелят най-много от търговия с оръжие и дори са печелили приза “Цар на войната” в своеобразно състезание в бранша. Името е заето от едноименната екшън драма Lord of War, 2005 г. на новозеландския сценарист и режисьор Андрю Никъл със звездата Никълъс Кейдж в главната роля на търговеца на оръжие Юри Орлов, чието кредо е: Навсякъде, където има воля, има и оръжия.
Marica.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7