Българи в Чикаго за момент се озоваха „ТАМ“

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | Българи в Чикаго за момент се озоваха „ТАМ“
image

В събота, 6 април, аз и пълна зала заинтригувани зрители се озовахме „ТАМ“ – в света на Богдан Дарев – българин от Сиатъл, който за първи път от 23 години се прибира в България миналото лято, където заснема филм по случая. Лентата носи именно заглавието „ТАМ“.
Никой в залата не знаеше какво точно да очаква от този филм. След прожекцията стана ясно, че това е била една от главните идеи на Богдан – да ни изненада с онова, което има да разкрие, да сподели. И аз действително бях изненадана, но и същевременно напълно погълната от картините, диалозите, и начина, по който камерата представи преживяването на Богдан.
Дарев и неговата камера запечатват както лични моменти, така и картини от България, места и хора, в които всеки един българин би могъл да се отъждестви. Почувствах как наистина влизам в този свят, който разбира се ми е близък до болка, но и от който ние имигрантите сме се откъснали – кой съзнателно, кой несъзнателно, в нашето друго битие.
Филмът „ТАМ“ бе дълбоко философски и на моменти поетичен, в други моменти документален, а в трети картинно-неразказуем. По настроение на в определени мигове напомня на филми на руски режисьори, особено Тарковски. След лична творческа среща с автора, Богдан сподели, че наистина много обича руското кино и в частност Тарковски.
Тъй като филмът ще има още редица прожекции, както и още една тук, в Чикаго, по време на откриването на фестивал „ВЕРЕЯ“, не бих си позволила да го преразказвам. А и видяното не може да се разкаже. „ТАМ“ трябва да се преживее.
За мен голям интерес представляваха кратките диалози с хора, които Богдан е срещнал на местата, които е посетил при връщането си. Това бяха най-обикновени хора, някои сигурно даже биха ги нарекли „прости“, но те отговаряха по живописен и тъй естествен начин на зададените въпроси... имаха какво да споделят, чисто по нашенски, но и изненадващо ярко и дълбочинно.
Във филма имахме удоволствието да се насладим и на дълбоко проникновената поезия на Николай Господинов из книгата му „Непокорни чувства“, която имахме възможност да си закупим след прожекцията, за да подкрепим автора. Богдан споделя в предисловието на тази стихосбирка, която самият той издава за автора, че срещата му с поета Николай Господинов ще остави скъп спомен у него за цял живот.
Богдан Дарев ме впечатли със своя талант, любов към качественото кино, и още с посланията, които ни разказва чрез образи и картини. Той в момента работи по още няколко проекта и много скоро ще ни изненада с нови неща – при това не само с филми.
Да му пожелаем на добър час!

Дарина Проданова
Снимки: Дарина Проданова и Център „Магура“
в. „България СЕГА“

 


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7