Каква е процедурата за избор на носителите на "Оскар"?

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | Каква е процедурата за избор на носителите на "Оскар"?
image

Много скоро милиони телевизионни зрители по целия свят ще гледат връчването на наградите „Оскар” в неделя - най-бляскавата нощ в света на шоубизнеса, но малцина знаят как се избират победителите, пише АФП.
По-малко от 8000 души в развлекателната индустрия избират отличените лица - а вторник е последният ден от гласуването.
Но какъв е сложният, понякога объркващ процес, който излъчва носителите на 24-те награди на Академията:
Кой гласува?
Американската академия за филмови изкуства в Лос Анджелис понастоящем има 7902 членове с право на глас.
Членството в Академията е разделено на 17 клона - актьори, режисьори, продуценти, дизайнери на костюми и т.н. - и кандидатите трябва да бъдат действащи или да имат „постигнати отличия” в индустрията.
За да получат право на глас, кандидатите трябва да бъдат спонсорирани от двама членове на академията, които представляват техния клон.
Победителите и номинираните за „Оскар” автоматично получават правото на членство и не се нуждаят от спонсори.
Заявленията се преразглеждат веднъж годишно от Управителния съвет на Академията, който има последната дума за това кой се присъединява към елитната група.
Членовете се ползват с правото си на глас за цял живот, но от 2016 година "статутът" е ограничен до 10 години и се подновява, за да бъдат изключени онези, които вече не са в бизнеса.
Доживотното право на глас се получава след три 10-годишни мандата. Тези, които не са активни, не могат да гласуват.
Кои са членовете на Академията?
По принцип, Академията не разкрива кой са хората с право на глас, въпреки че нищо не пречи на член да разкрие, че има такова, съобщи БГНЕС.
След хаоса #OscarsSoWhite през 2015 и 2016 година, поради липсата на чернокожи кандидати, Академията се стреми да бъде по-толерантна, като обеща да удвои броя на жените и малцинствата до 2020 година.
През юни 2018 година Академията предприе необичайната стъпка да разкрие имената на всичките 928 души, поканени за членство. 
Ако всички се съгласят, 31% от членовете на Академията ще бъдат жени, а 16% ще са цветнокожи, според The Hollywood Reporter.
Как са избрани кандидатите?
Членовете на всеки от 17-те клона избира номинираните в своята област. Например актьорите - най-голямата група, която гласува - представя номинации за актьорските категории, режисьорите представят номинации за най-добър режисьор и т.н.
Номинациите за определени награди, като например за най-добър чуждоезичен филм и най-добър анимационен филм, се избират от специални комисии. Всички членове на Академията гласуват за най-добър филм.
Как са избрани победителите?
Всички членове с право на глас избират победителите. В 23 от 24 категории, номинацията с най-много гласове е победител.
Но когато става въпрос за наградата за най-добър филм, журито на Оскарите от 2009 година насам използва сложна преференциална система за гласуване, която класира филмите от най-харесвания към по-малко харесвания.
От пет до десет номинации са възможни. Тази година отличието ще си оспорват осем филма. Ако един филм получи повече от 50% от гласовете, той автоматично печели.
В противен случай, счетоводната фирма „Pricewaterhouse Coopers“ използва система за гласуване, която гарантира, че филмът, който се радва на най-широк консенсус сред избирателите на академията, ще спечели най-престижното отличие.
Това означава, че преброяването започва с елиминирането на филма, който е получил най-малък брой гласове, а гласовете от бюлетината се преразпределят за следващите кандидати.
Процесът на елиминиране продължава, докато не остане един филм с повече от 50% от гласовете.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7