„Отнесени от вихъра“ - филмът „най-голям провал“ и „най-голям успех“ на Холивуд

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | „Отнесени от вихъра“ - филмът „най-голям провал“ и „най-голям успех“ на Холивуд
image

Холивуд реши да отпразнува 80-та годишнина от спечелилия Оскар филм "Отнесени от вихъра", като бъде показан на 28 февруари във всички градове в САЩ, в които има киносалони. И тъй като това е работен ден, филмът ще бъде в киноафиша и на 3 март.
 
Заснет по едноименния роман на Маргарет Мичъл, филмът получава осем Оскара от общо 13 номинации. И ако се изчислят приходите, отчетени през 1939 г. спрямо сегашната стойност на долара, сумата би била около 3,8 млрд. долара, или по-скоро - 3 785 107 801 долара, което го прави филма с най-голяма печалба в историята на САЩ.
 
През 1982 г., поради своята културна стойност, лентата е вписана в Държавния филмов регистър на САЩ, а Американският филмов институт я поставя в списъка "100 години 100 филма".
 
Филмът е режисиран от Виктор Флеминг, за когото е интересно да научим, че по средата на снимките е ангажирал британската актриса Вивиан Лий за главната роля - образът на Скарлет О'Хара. Преди нея най-сериозната кандидатка е била Полет Годар. Неин партньор става Кларк Гейбъл, след като Гари Купър отказа да се въплъти в образа на Рет Бътлър. Купър е смятал, че филмът ще бъде "най-големият провал в историята на Холивуд".
 
Отначало филмът е режисиран от Джордж Кюкър, който само след 17 минути снимки се отказва и напуска проекта, защото смята, че сценарият не е добър.

За ролята на Скарлет се явили 1400 актриси, сред които Оливия де Хавиланд, която все пак е получила друга значима роля - на Мелани. Хети Макданиел пък е първата афро-американска актриса, номинирана за Оскар, който и получава - за най-добра женска поддържаща роля за образа на бавачката Мами.
 
Първата версия на филма е била с времетраене повече от 4,5 часа, но по-късно е съкратена с 48 минути.

Източник: БГНЕС, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7