Бивш ген. секретар на НАТО е в „черен списък“ на САЩ

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | Бивш ген. секретар на НАТО е в „черен списък“ на САЩ

Бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана попадна в черния списък на САЩ и няма право да влиза в страната. Властите във Вашингтон са му отказали виза заради негово посещение в Иран.
Президентът Доналд Тръмп наложи санкции на азиатската страна през май заради ядрената програма. Солана беше поканен от близкия до демократите Институт „Брукингс“ във Вашингтон, но е получил отказ заради „визитата си във вражеска държава“,
съобщава испанският вестник „Ел Паис“.
Вестник „Ел Мундо“ информира, че испанският политик се подразнил от това решение, което определи като „нищожно“. „Някои хора трябва да ходят в сложните страни, за да поддържат преговорите живи“, заяви Солана.
Изданието подчертава, че от американското посолство в Мадрид не са пожелали да коментират конкретния случай, но уточнили, че системата автоматично отхвърля исканията на тези, които са пътували в Иран, Ирак, Сирия, Судан, Либия, Сомалия или Йемен.
Хавиер Солана беше генерален секретар на НАТО в периода от 1995 до 1999 г. По време на неговия мандат алиансът за пръв път се разшири на Изток, включвайки страните от Вишеградската четворка през 1998 г. На следващата година НАТО се намеси в конфликта в бивша Югославия, слагайки край на сръбската политика на геноцид над албанците в Косово.

Източник: БГНЕС, El Mundo, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7