Обвиниха в плагиатство филм с 13 номинации за "Оскар"

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | Обвиниха в плагиатство филм с 13 номинации за "Оскар"
image

Семейството на американския писател и сценарист Пол Зиндел, носител на наградата "Пулицър", обвини в плагиатство създателите на филма "Формата на водата", пише в. "Гардиън".
Лентата на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо е фаворит за тазгодишните награди "Оскар" с цели 13 номинации, сред които и основната - за най-добър филм.
"Удивени сме как такава голяма филмова къща е могла да създаде филм, сюжетът на който е толкова явно заимстван от постановката на моя покоен баща Пол Зиндел от 1969 г.", коментира синът му Дейвид Зиндел.
Името на въпросната постановка е Let me hear your whisper. Продукцията на филма е дело на кинокомпанията "Фокс сърчлайт".
"От "Фокс" не само че не си признават за плагиатството, но дори и не се обърнаха към нас за авторските права!", казва още наследникът на Зиндел.
От "Фокс сърчлайт" заявиха, че Гийермо дел Торо никога не е чел и не се е запознавал с произведенията на г-н Зиндел под каквато и да било форма.
"Г-н Дел Торо има зад гърба си 25-годишна кариера с 10 художествени филма, като през цялото време е бил крайно открит. Ако семейство Зиндел има въпроси относно оригиналността на творбата, ние бихме приветствали разговорите с него!", допълниха от кинокомпанията.
Вестник "Гардиън" отбелязва, че в сюжетите на двете произведения действително съществуват много сходства. И в двете творби главната героиня е хигиенистка, работеща в секретна военна лаборатория. Тя се влюбва в живеещо във водата същество.
Но при Зиндел то е делфин, а при Дел Торо - хуманоидна амфибия. Над съществото се провеждат загадъчни експерименти и хигиенистката се опитва да го спаси, като го пренася в кош за пране.

Източник: БТА, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7