Съдът потвърди забраната на Тръмп за влизане на жители на шест страни в САЩ

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | Съдът потвърди забраната на Тръмп за влизане на жители на шест страни в САЩ
image

Върховният съд на САЩ разреши на правителството на президента Доналд Тръмп да прилага напълно забраната за влизане в страната на гражданите на шест държави с преобладаващо мюсюлманско население, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. АП отбелязва, че така заповедта на Тръмп ще влезе изцяло в сила, въпреки че срещу нея са заведени дела в редица съдилища в Съединените щати. Тя се отнася за гражданите на Чад, Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен.
 
Върховният съд на САЩ взе своето решение със 7 гласа "за" при 2 "против" - на либералните съдийки Рут Бейдър Гинсбърг и Соня Сотомайор. Така той отмени две съдебни постановления на по-ниска инстанция, които блокираха частично забраната, докато бъдат разгледани жалби срещу нея. Те по-конкретно разрешаваха на граждани на въпросните шест държави, които имат роднински връзки с някого в Съединените щати, да влизат на американска територия.

Забраната, която ще влезе в сила, е третата версия на предизвикалата полемика политика, която Тръмп се опита да прокара за първи път една седмица след като встъпи в длъжност през януари, отбелязва Ройтерс.
 
Мярката се отнася също за гражданите на Северна Корея и някои представители на венецуелските власти. Съдилища на по-ниска инстанция обаче вече дадоха зелена светлина тези разпоредби да влязат в сила.
 
Ирак също фигурираше в по-ранна версия на заповедта. Впоследствие обаче страната, която е ключов съюзник на САЩ в Близкия изток, бе извадена от черния списък.

Судан фигурираше в първите две заповеди, но не попадна в третата. Това стана, след като Тръмп отмени американски санкции срещу тази държава заради нейния напредък в борбата срещу тероризма и в областта на човешките права.
 
Забраната е оспорена в апелативни съдилища от щата Хавай и Американския съюз за граждански свободи. Жалбоподателите се аргументираха, че тя дискриминира мюсюлманите в нарушение на конституцията на САЩ. Съдебни изслушвания по въпроса са насрочени по-късно тази седмица.

Двама съдии на по-ниска инстанция отделно бяха блокирали прилагането на заповедта с мотива, че тя не доказва по какъв начин влизането в Съединените щати на над 150 милиона чуждестранни граждани ще навреди на интересите на страната.
 
Тръмп издаде първата ограничителна заповед за граждани на преобладаващо мюсюлмански държави през януари. Тя обаче бе блокирана от федерални съдилища и през март той издаде втора, ревизирана заповед. Тя изтече през септември след дълги съдебни борби и Тръмп издаде третата заповед по-късно същия месец.

Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7