Тръмп признава Йерусалим за столица на Израел

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | Тръмп признава Йерусалим за столица на Израел
image

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел. Това съобщиха във вторник представители на Белия дом.
"Президентът ще обяви, че правителството на САЩ признава Йерусалим за столица на Израел.
Той разглежда това като признаване на действителността", отбелязват от Белия дом.

"Йерусалим е столица на еврейския народ, на еврейската вяра от древни времена", поясняват те. "В Йерусалим е израелското правителство, съдебната власт в лицето на Върховния съд".
 
Според представителя на Белия дом държавният глава разбира, че статутът на Йерусалим "е много деликатен въпрос", а посолството на САЩ няма да бъде преместено веднага там.
Палестинското ислямистко движение Хамас заяви, че обявеното намерение на Тръмп да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим преминава "всички червени линии", предаде Франс прес.
Хамас призова палестинците на демонстрация в петък, обявен за "ден на гнева".
"С признаването от американската администрация на окупирания Ерусалим за столица на окупатора и с преместването на посолството й всички червени линии са преминати", заяви лидерът на Хамас Исмаил Хания в писмо до арабските и мюсюлмански държавни лидери.

Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестино-израелския конфликт. Израел завзема източната част на Йерусалим по време на войната през 1967 година. Те твърдят, че Йерусалим е единна и неделима столица на Израел. Палестинците искат да направят източната част на града столица на своя държава.

Източник: БГНЕС, БТА, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7