И Борис Джонсън се оказа в центъра на скандала за руската намеса на изборите в САЩ

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | И Борис Джонсън се оказа в центъра на скандала за руската намеса на изборите в САЩ
image

Британският външен министър Борис Джонсън и други високопоставени британски служители са били засечени в контакти с лица, разследвани от американското ФБР за руска намеса в миналогодишните избори за президент в САЩ, съобщи лондонският в. „Обзървър”. Изданието се опасява, че има вероятност британски политици да са контактували с члена на екипа от външнополитически съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп в периода на предизборната кампания Джордж Пападопулос и с директора на лондонската академия по дипломация и експерт от клуба „Валдай” Джоузеф Мифсуд.
Бившият парламентарен заместник-секретар в британското външно министерство Алок Шарма потвърди, че лично се е срещал с Мифсуд „няколко пъти” и през октомври е присъствал на дадена от него благотворителна вечеря. Шарма каза също, че Джонсън е произнесъл реч на една от организираните от Мифсуд прояви, посветени на излизането на Великобритания от ЕС.
Източникът на „Обзървър” в британското външно министерство е казал, че Джонсън „умишлено не се е срещал с този човек (Мифсуд) и никога преди това не чувал за него”.
„Вече получаваме от Америка по-ясна картина за това как руската държава се е опитала да повлияе на изборите в САЩ. Мисля, че има множество въпроси за това как Русия е могла да повлияе на британската политика”, смята зам.-ръководителят на опозиционната Лейбъристка партия Том Уотсън, който призова правителството да огласи срещите на тези хора с британски политици и подробности от разговорите им.
Разследването на приписваната на Русия намеса в американските избори се води от ФБР и от специалната комисия по разузнаването на сената и камарата на представителите в американския Конгрес.
В средата на май министерството на правосъдието на САЩ съобщи за назначението на бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор по отделно независимо разследване.
Тръмп и ключовите му помощници многократно отхвърляха подозренията за каквито и да било неправомерни контакти с руски официални лица в периода на предизборната кампания.
Москва също опроверга твърденията за опити за повлияе на хода на президентските изори в САЩ.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7