Paradise Papers: Зетят на Путин и министър на Тръмп - в една бизнес лодка

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | Paradise Papers: Зетят на Путин и министър на Тръмп - в една бизнес лодка
image

Възможно ли е министърът на търговията на САЩ да е имал бизнес отношения със зетя на руския президент Владимир Путин? Колко офшорни компании на Бермудските острови притежава съветникът по икономическите въпроси на Доналд Тръмп и в каква финансова схема е замесен канадският премиер Джъстин Трюдо - всичко това излиза наяве с нова порция от разкрития в документите "Парадайс" (Paradise Papers).
Редица действащи и бивши световни лидери фигурират в масива от файлове за офшорни компании, публикуван от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ), чиято централа е във Вашингтон. След като стана ясно, че британската кралица Елизабет II е вложила 10 млн. паунда в офшорни сметки, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови, се появиха още по-любопитни данни за политици, бизнес лидери и държавници.
Хората на Тръмп
От разкритията на журналистите от Süddeutsche Zeitung, The Guardian, BBC и New York Times, става ясно, че Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ, е имал бизнес контакти с Кирил Шамалов - зет на руския държавен глава Владимир Путин. Шамалов е съпруг на Катерина Тихонова, по-малката дъщеря на стопанина на Кремъл.
Припомняме, че според финансови анализатори Тихонова и Шамалов притежават фирми за около 2 млрд. долара, най-вече от голям дял в компания за газ и петрол, която Шамалов е придобил от друг приятел на Путин, Генадий Тимченко.
От документите "Парадайс" сега става ясно, че Уилбър Рос държи дял в компанията "Навигатор", която се занимава с корабоплаване. Според разкритията, това е станало чрез редица инвестиции в офшорки. В същото се време се появават бизнес отношения между "Навигатор" и руската газова компания "Сибур", в която фигурира името на Шаламанов като съдружник. От 2014 година насам "Навигатор" е получила 68 млн. долара от "Сибур"!
Рос успя да запази дяла си в "Навигатор", а в разследването си журналистите твърдят, че министърът на търговията на САЩ се възползва от облаги от руски фирми, част от които с наложени международни санкции.
Разкритията на консорциума от журналисти хвърлят светлина върху офшорните сметки и на друга знакова фигура - Гари Кох, съветник по икономическите въпроси на Доналд Тръмп.
Според документите във времето между 2002 г. и 2006 г. той е бил или президент, или вицепрезидент на 22 офшорки на Бермудските острови. Те пък от своя страна са в тесни връзки с Goldman Sachs - една от най-старите инвестиционни банки в света.
Инвестиции по терлици в социалните мрежи

Данните от публикуваните документи показват още и отношенията между финансови компании, които са собственост на Кремъл, и инвестициите в социалните мрежи Twitter и Facebook.
През 2011 г. инвестиционният фонд, управляван от технологичния магнат Юри Милнър, получил 191 млн. долара от една от руските правителствени фирми VTB Bank (бел. ред. - ВТБ е известна в България като миноритарен акционер в КТБ, а директор в България на клона на руската банка е бившият финансов министър от времето на Симеон Сакскобургготски, Милен Велчев) и инвестирал "тихо" тези пари в Twitter.
Междувременно документите разкриват също, че финансовото дъщерно дружество на контролирания от Кремъл енергиен гигант "Газпром" е финансирало офшорна компания, която инвестира в друга компания, свързана с Милнър. Тя от своя страна държи приблизително 1 млрд. долара в акции във Facebook през 2012 г. - времето, в което ценните книжа на социалната мрежа се появиха на фондовата борса.
От партия "Зелените" реагираха на информациите от документите "Парадайс", като заявиха, че те "разкриват влиянието на Кремъл върху Facebook и Twitter и как олигарси крадат пари от социалната система". И още: "платените потребители на Путин умишлено завземат публичното пространство и се опитват да го контролират, поставяйки дневния ред. Това трябва да стане прозрачно и да бъде разбрано от възможно най-много хора", казва Димитър Димитров, член на Изпълнителния съвет и говорител на "Зелените" по цифровите въпроси. Русия има 500 млрд. долара в офшорки
Парите, офшорките и един премиер
Разследването изрично уточнява, че богатите хора в политическия спектър навсякъде използват привилегиите на офшорната система и така паралелът се насочва към канадския премиер Джъстин Трюдо.
Досиетата разкриват, че Стивън Бронфман, съветникът на канадския премиер Трюдо и близък негов приятел, се е съюзил с верния член на Либералната партия Лео Колбер и неговия син, за да придвижат тихомълком милиони долари към каймански тръст. Тези "офшорни маневри" целят едно - избягване на данъци по съответните сметки в Канада, САЩ и Израел.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7