Ключът на Ралица отвори BURNING MAN FEST за България!

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | Ключът на Ралица отвори BURNING MAN FEST за България!
image
"Ключът на Ралица", който стана една от първите атракции на прочутия артистичен и музикален фестивал в пустинята на Невада.

Не може да си представите как ахнахме в редакцията, когато Ралица ни се обади от Флорида и ни разказа...

„BURNING MAN 2013  ARTS  and MUSIC FESTIVAL 
in THE  BLACK  POCK  DESERT  of   NEVADA”!

И беше се наслаждавала на това уникално явление, създадено от човека, а не от Всевишния,  не като турист! Тя направи и постави под огромния лунен диск на пустинята своята чудо-монументална Арт-инсталация, на която пък се наслаждават безчет хора от Америка и цял свят! Тази година са ги преброили - дошли да поживеят и погледат пустиня и чудесата из нея 68 000 души!
Световно известният Фест започваше с арт-инсталацията на българката от Флорида Ралица Иванова, поставена в ляво на централната алея на изложението, водеща към огромната фигура на Ралица Иванова е голям наш артистичен талант от Флорида, за която ще ви разкажем и още по-специално, когато му дойде времето, а сега само ще ви заинтригуваме с това, което тя стори в най-голямата галерия и концертна зала на нашата планета - без граници наоколо и нагоре, където стига слънцето и луната! 
Луди глави и таланти, заедно с техните поклонници, правят,  показват и гледат  тук неща, каквито не всекиму идват в главата.
Тази година пустинята Блек Рок стана за 27-ми път домакин на ”Фестивала на горящия мъж” - една гигантска дървена фигура, която се изгаря  в последната фестивална нощ   /първият понеделник на септември/. Фестивалът трае седем дни, в които се експонират произведения на съвременното изкуство - много често в изключително фантастичен дизайн! Между тези необикновени експонати се разхождат техните творци и гости - също странни до голяма степен хора, които създават едно „утопично общество”. Поне за седем дни... Разбира се анархия в пустинята сред толкова много народ не може да се допусне и те се подчиняват безпрекословно на десет правила, едно от които е /и по него личи отговорността им/ след фестивала да не остане и прашинка, която да промени облика на... пустинята.
Но нека сега чуем и Ралица, която ни разказа за тазгодишната  грандиозна експозиция  от загадъчни и атрактивни артистични творения на талантливи художници и скулптори.
А това е пустинният град на 68 000 артисти и поклонници, посветили 7 дни на изкуството и на душата си...Идеите се заявяват още от началото на годината, преценяват се от специално жури, като някои особено оригинални проекти се финансират от Burning Man Organization. Такъв е случаят и с арт-инсталацията на Ралица -  "You Are The Key".
- Замисълът за тази творба се формира в съзнанието ми - казва Ралица, - като опит да се намери отговор на въпроси, които често си задаваме: „Какво искам?”, „Какво търся?”, „Какво ме спира”, „Кой „пише” моята история?”. Инсталацията е във формата на ключ. Навсякъде по него са изписани въпросите, които си задаваме. Техният отговор се намира върху Как се прави една голя-а-а-ма арт-инсталация!частта на ключа, която отваря вратата. Тя е във формата на YOU за да ни напомни, че именно в нас се крият и отговорите на всички въпроси, които си задаваме. Арт инсталацията беше възприета изключително добре както от организаторите на фестивала, така и от участниците.
Ралица Иванова по всяка вероятност е първата българка, която участва на фестивала „Burning Man” в Невада. Както винаги най-добрите и впечатляващи произведения се показват и на други фестивали, сред тях ще бъде и „Ключът на Рали”. И това е още един прекрасен български щрих сред мултинационалното изкуство и култура на Америка. Това е в същото време и още един щрих, който представя по най-добрия начин и лицето на България!

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго


Оценете тази статия
3.50

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7