Калифорния е заплашена от бензинов колапс

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | Калифорния е заплашена от бензинов колапс

Цената на горивото достигна рекордни равнища – 4,66 долара за 3,79 литра

Дерек Трейси е свикнал на доста неща, но скокът на цената на бензина през последната седмица изненадва и него. „Всяко лято сме свидетели на по-високи цени“, споделя предприемачът от Сан Франциско. „Но такова нещо никога не било“, казва той, цитиран от германския икономически ежедневник Handelsblatt.
Трейси кара служебен тежък пикап на Chevrolet, но сега иска да премине на по-икономичен модел. „Тогава може и да измина 20 мили с един галон“, надява се той. Ако сега натиска педала, без да се замисля особено, осемцилиндровият автомобил изминава с 1 галон едва 13 до 15 мили.
Подобно на Трейси днес страдат и други калифорнийци – заради цените на природния газ, които достигнаха рекордни нива. Според изчисленията на най-големия американски клуб за автомобилизъм AAA средната цена за щата в неделя достигна 4,66 долара за галон (3,79 литра) – рекорд за всички времена, а сега е с 85 цента над средната за страната цена. По този начин  щатът на западното крайбрежие заменя в тази негативна класация предишните лидери Аляска и Хавай. Отделни бензиностанции в Лос Анджелис и Сан Франциско искат дори до 5,90 долара за галон.
Веригата на едро Costco временно затвори няколко големи бензиностанции, защото те не искат да купуват бензина на рекордните цени. След срива на производството в две големи рафинерии положението се изостри до такава степен, че петролните компании Exxon Mobil и Valeo намалиха енергийните доставки на своите клиенти през миналата седмица и стопираха продажбите на спот пазара. Това беше удар, особено за независимите бензиностанции, които се запасяват чрез този всекидневен пазар. Без бърза релаксация на ситуацията анализаторите очакват негативни ефекти върху началото на празничното пазаруване по Коледа. Повечето разходи за бензин след това ще бъдат компенсирани от най-много пътуващите в други области.
Комбинация от няколко фактора, като например срив в производството и затваряне на тръбопроводи, изостря вече сложната ситуация с доставките в най-гъсто населения американски щат. Към тях спадат строги правила за опазване на околната среда, които водят до продажба през лятото на много по-малко замърсяващ бензин, отколкото в останалата част на САЩ. Така недостигът на гориво трудно може да се компенсира чрез внос от други щати.
Спиране на тока в рафинерията на Exxon в Торънс миналата седмица доведе до намаляване на производството в продължение на няколко дни. От избухнал в началото на август пожар в Ричмънд една от най-големите рафинерии в страната работи на намален капацитет, а газопровод от южната към северната част на Калифорния трябваше да бъде затворен поради технически проблеми.
„Прекалено много фактори се събират наведнъж. Има много паническо изкупуване на пазара", заяви Патрик де Хаан от сайта за сравняване на цените на бензина Gasbuddy.com. Той очаква леко облекчаване на ситуацията, след като рафинериите отново заработят на пълен капацитет отново. Но това може да е заблуда. В момента се случва преобразуването към "зимен бензин" , който трябва да се продава след ноември. Делът на „летния бензин“ намалява, материалните запаси намаляват пропорционално.
Други анализатори са по-малко оптимистични: "Цената на газа ще експлодира", каза Крис Фокнър, енергиен експерт в Breitling Oil and Gas, цитиран от Los Angeles Times. „Ако през следващите три дни няма някакво подобрение в ситуацията, цената може да мине границата от шест долара за галон". За пътуващите и предприемачи като Трейси това ще бъде лоша новина.
INVESTOR.BG






Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7