Българи постигат мечтата си в Холивуд по магически начин

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Западен Бряг | Българи постигат мечтата си в Холивуд по магически начин

Стоил и Екатерина са носители на “Оскар” за магьосници

Стоил Стоилов - ТЕРИ


Роден е през 1965г. в град София. Едва седем годишен започва да се занимава с магия. През 1980г. печели фестивал в Габрово и работи из цяла България в първокласните вариететни шоу програми. През 1989г. е първото му турне в Кипър, Лимасол, хотел “Атлантика” за 6 месеца. През 1990г. обикаля цяла Гърция на турне за 6 месеца, през 1991г. - турне на Канарските острови, 6 месеца, през 1992г. - на турне за 6 месеца в Кипър на корабите.   

Екатерина Маркова - КЕТИ


Родена е през 1968г. в град Пловдив. Завършила е хореографското училище в София.10 години е работила в Пловдивската опера. Тя също пътува всяка година на турнета из цяла Европа.    


STOIL and EKATERINA - Magic Show

1993 - Запознават се в град Пловдив
1994 - Работят заедно из Пловдив, главно Новотела
1995 - KIPUR - CRUSE SHIP - в Кипър са за 9 месеца на кораб
1996 - Samsung Company, Everland Park, Южна Корея за 9 месеца
1997 - Samsung Company - Everland Park - Южна Корея, 9 месеца
1998 - Април - турне в САЩ
1998 - Октомври, сребърни медали на Световния шампионат на изкуствата
1999 - Вече са семейство, сключват брак в Лас Вегас, Невада
1999 - Работят по улиците на Санта Моника
2001 - Първото им шоу в  MAGIC CASTLE в Холивуд.
2002 – Civic Theater – Variety Show, Indianapolis, IN
2003 – Daytona Magic Festival, FL – Gala Show
2004 – Portland, OR, Magic Festival – Gala Show
2005 – Corpus Christi, Magic Festival – Gala Show
2006 – Magic Island Private Club, Houston, TX
2007 – Cape Cod, MA, Magic Festival – Gala Show
World Magic Festival, Las Vegas, NV – Gala Show
2008 – Merlin Magic Award – Наградата им е връчена от президента на Международната Магическа Асоциация – Тони Хасини.
2009 – Magic & Comedy Tour – по източния бряг на Америка
2010 – Участие в Галата на Американските Магьосници в Atlanta, GA
2011 – Магически Фестивал във Fort Collins, Colorado
2012 – Работят на круизен кораб – Costa Delisioza по Карибите

Предстои им – 15-ти април, 2012 - Китай за 6 месеца - Venetian Hotel and Casino Resort.


СМ: От кой град сте в България?
СС: Привет на в.“България СЕГА”, Аз съм от София, а Екатерина от Пловдив.

СМ:  Помните ли как се запознахте?
СС: Запознахме се през 1993 г., когато бях изпратен  от дирекция “Музика” да работя в хотел “Ленинград”, сега ”Санкт Петербург”, в нощния бар на последния етаж – “Бели Нощи”. В програмата имаше балетна група от пловдивската опера, в която участваше Екатерина. Така се запознахме и така се получи магията между нас.

СМ:  Кога се зароди у вас интереса към илюзионизма?
СС: Ас се запалих по илюзионното изкуство още от детска възраст, когато бях на  около 7-8 години. Много харесвах руското списание “Юнньiй Техник” – Млад техник, на гърба имаше по един фокус, а после обяснение. Изрязвах ги и после си ги събирах в папка. След 2-3 години вече гледах по телевизията Мистър Сенко, Факира Мити, Астор, Орфи, Ирко и други известни български илюзионисти и мечтаех един ден да съм като тях.

СМ: През какви етапи преминахте във вашата професионална кариера?
СС: Имаше няколко важни етапа в моята кариера, след като си подготвих програмата на 17 години се явих на фестивал в Габрово и спечелих награда за най-млад илюзионист. За жалост от бързане си бях забравил обувките в София и играх по маратонки, но публиката много ме хареса и журито ми даде награда за най-млад магьосник, което ми позволи да се явя на фестивала в София – в Новотел Европа. Този фестивал се проведе през 1982 г. и  беше международен. Там играх с моята сестра, която беше на 10 години и спечелихме наградата на Мистър Астор.
Започнах да работя професионално по заведения и нощни барове към хотелите “Парк хотел Москва”, хотел “София”, хотел “Родина” и с Музикална агенция в София. След 2 години ме приеха в ансамбъла на Строителни Войски и участвах в турнета из цяла България. Това беше моята казарма.
През 1990 година сключих договор за Кипър и прекарах 9 месеца в Лимасол. Работих по хотелите с 45-минутно шоу. Работих 6 месеца по хотелите на Канарските острови, след което отново се върнах в България да работя по морските курорти-  Слънчев Бряг, Златни Пясъци, Албена. Непрекъснато си подобрявах програмата и добавях нови фокуси.
През 1993, след като се запознахме с Екатерина и поработихме няколко месеца в Пловдив – Новотела, получихме предложение за работа на круизен кораб пак в Лимасол, Кипър. Работихме 9 месеца, без почивка, по две шоута на вечер и пътувахме на кратък круиз от Кипър до Израел и Египет. След като се върнахме в България ни харесаха  за  Южна Корея - Everland Park  в  Сеул, нещо като Дисниленд, но много голямо. Имахме по четири шоута на ден, събота и неделя по шест с един почивен ден на седмица. Изкарахме почти две години в Корея. Тъй като в България бе трудно да се развиваш като артист, решихме да опитаме късмета си в страната на неограничените възможности.

СМ:  Кога пристигнахте в САЩ?
СС: След като посолството на САЩ ни даде визи през 1998 година, заминахме за Ню Йорк. Седмица по-късно се качихме на влак и за три дена се озовахме в Лос Анджелис. Намерихме си квартира в Холивуд и отидохме да видим Magic Castle – меката на илюзионното изкуство в целия свят.

СМ: Защо избрахте именно Лос Анджелис?
СС: Целта ни бе един ден да играем в Магическия Дворец. Не беше никак лесно, но ние си имахме формула за успех – да започнем всичко отначало. Започнахме да играем на 3-та улица в Санта Моника и събирахме бакшиши в шапка. 10-15 пъти на ден с 10 минутно шоу. Ходехме с рейса от Холивуд до Санта Моника, понеже нямахме кола, в продължение на две години. Не беше лесно, но се изкарваха добри пари. Много хора ни харесаха и започнаха да ни канят на частни партита за деца и възрастни по ресторанти, хотели и частни домове. После, след няколко изпита станахме членове на Магическия Дворец, а след шоу на живо ни избраха да участваме редовно в техните програми. Магическият Дворец се намира в Холивуд. Това е частен клуб с над 12000 членове магьосници, 2000 работещи, а останалите са любители на това изкуство, което е много уважавано в Америка. В двореца има три зали за шоу, ресторант и най-голямата библиотека в света с книги и компакт дискове с информация за  магически секрети - www.magiccastle.com.

СМ: Познавате ли други български илюзионисти в САЩ?
СС: За 14 години в САЩ не сме срещали или чували за други работещи български илюзионисти. Знаем, че има много акробати и други видове артисти в Лас Вегас и из Америка.

СМ: Вие сте постоянно заедно и вкъщи, и на работа. Не  ви ли се иска понякога да си починете един от друг?
СС: Нямаме нужда от такава почивка. Заедно сме професионално и семейно с много любов и разбирателство. Работим и почиваме заедно 24 часа в денонощието. Така времето минава по-бързо и неусетно. Приятно е, макар и на бързи обороти.

СМ:  Каква е значимостта на наградата “Мерлин” във вашата индустрия?
СС: Това е една от най-високите награди в магическото изкуство. Президентът на Международната Магическа Асоциация – Тони Хасини ни връчи наградата през 2008 г. в Ню Йорк. Тя се равнява по значимост на филмов “Оскар”. Горди сме, че сме носители на тази престижна награда, която е била печелена, също, от известните илюзионисти Дейвид Копърфийлд, Зигфрид и Рой от Лас Вегас. Дава се за оригиналност на представянето и за качествата на изпълнителите. Повече информация може да се получи на  www.magicims.com.

СМ:  Защо се казва “Мерлин”?
СС: Защото е кръстена на много известен илюзионист Мерлин от Ню Йорк, който е живял и работил през 60-те години.

СМ: Каква е разликата между вашето шоу и шоуто на Дейвид Копърфилд?
СС: Нашето шоу е по-малко, но много интересно. Не струва милиони долари, но американската публика го харесва защото е цветно, много развлекателно и оригинално. В Америка няма значение дали шоуто ти е голямо или малко. Важното е да те наемат и да имаш работа ПОСТОЯННО!

СМ: Мечтаете ли един ден да имате стационарно шоу на стрипа в Лас Вегас?
СС: Нашата мечта е друга и ние вече я осъществихме – да работим в Магическия Дворец постоянно и да работим в Америка това, което обичаме. За нас е важно и е чест да сме на американско ниво. Сега много американски агенции работят с нас. Да, ако получим договор за Лас Вегас ще работим, но това не е наша фикс идея. Човек трябва да е реален с мечтите си – специално в Америка, защото тук конкуренцията е огромна и всяко нереално мечтаене те изхвърля от системата.

СМ: Вие сте от 1998 г. в Лос Анджелис. Разкажете ни нещо за българската общност там?
СС: Тук в Лос Анджелис има две църкви, български клуб в Холивуд, българско училище, българо-гръцки ресторант в Сан Педро и българско генерално консулство. Организират се мероприятия за Нова Година, Великден, 24-ти май, Хелуин. Играли сме в българското училище и българския клуб няколко пъти. Миналата година ни избраха с 10 най-талантливи българи да вземем участие в концерт в Театъра на Грами Музея в Лос Анджелис..

СМ:  Колко българи живеят в Лос Анджелис и въобще в Калифорния?
СС: В Лос Анджелис има около 50 000 българи, а в цяла Калифорния може да са около 100 000.

СМ: Посещават ли българи вашето шоу?
СС:  На който му е интересно и има желание и време идва да ни гледа, когато гостуваме в Магическия Дворец. Последно бяхме там от 20-ти до 26-ти Февруари.

СМ: В Чикаго, Ню Йорк, Бостън, Атланта и в други американски градове има големи български общности. Организирали ли сте досега турне из българските общности в САЩ и Канада?
СС:  Досега не сме играли в големи български общности из Америка. Били сме на концерт в българския ресторант Магурата в Лас Вегас през 2007 година и на коледно парти в Сан Диего през 2009 година. Нямаме много време, защото сме постоянно заети, но когато сме свободни приемаме покани за български участия.

СМ:  Имали ли сте представления в България?
СС:  От 1998 г. не сме имали представления в България. Работим в САЩ, по круизни кораби, магически фестивали и театри. Имаме агенция, която постоянно ни търси работа. Ако в бъдеще се появи покана от България, с удоволствие ще участваме.

СМ:  Лесно ли е да се прехранваш като илюзионист в САЩ?
СС:  Лесно е, ако си упорит, постоянен и търпелив. Ние имаме 3 различни шоута, с които работим в Америка. Имаме шоу за деца, възрастни и магически фестивали, където сменяме светкавично 12 костюма.

СМ: Отразява ли се икономическата криза на вашия бизнес?
СС:  Да, разбира се. Работата в Америка намаля с 50 %, но сега най-добрите остават. Ние малко си намалихме цените и намираме контракти повече извън Америка, като Япония, Южна Корея, Южна Америка. От 15-ти април заминаваме за 6 месеца в Макао, Китай и ще работим в Хотел, Казино и Курорт “Венеция”. Явно сме се научили в България да се справяме по-добре с кризите от американците.

СМ: Гордеете ли се с това, че сте българи?
СС:  Да, гордеем се. Навсякъде казваме, че сме от България, за да знаят хората за нашата страна. Никога не сме се срамували да кажем, че сме българи.

СМ: Каква е вашата дефиниция за щастие?
СС:  Работа, работа и пак работа – много упорит труд, без отстъпване пред малките трудности. Само напред и напред. Когато правиш това, което обичаш, не ти тежи. Работата ни носи удовлетворение, а то носи щастие!

СМ:  Какъв съвет бихте дали на младите български илюзионисти?
СС: Да работят и постигат мечтите си, Това се постига с много труд и постоянство. Няма лесна формула за успех! Да не копират други илюзионисти и да си търсят свой стил и оригиналност.

СМ:Какво искате да кажете на вашите сънародници в САЩ и Канада?
СС: Да се радват на живота и работят упорито. Да не се разочароват от кризата. Всичко ще премине рано или късно и ще стане добре за тях, ако имат позитивно мислене и изхвърлят негативизма и омразата. Нека да не се отказват от своите цели и да вярват винаги в себе си!

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7