Рискът от фалит на САЩ е по-голям от всякога

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Рискът от фалит на САЩ е по-голям от всякога
image

САЩ може да фалират още през септември тази година заради по-ниски от очакваните данъчни постъпления. Това предупреждава експертен доклад на Центъра за двупартийна политика, който се придържа към центристка ориентация, предава ТАСС.
Според прогнозите на специалистите, "през първата половина на септември федералното правителство повече няма да може да плаща сметките си изцяло и своевременно". Авторите на доклада подчертават, че вашингтонгската администрация трябва в най-скоро време да активизира преговори с Конгреса за ново увеличаване на тавана на държавния дълг.
Както обясни Шай Акабас, който отговаря за въпросите на икономическата политика в центъра, данъчните приходи в бюджета на САЩ са се увеличили само с 2-3%, вместо очакваните 5-6%. Преди два месеца експертите на организацията прогнозираха, че през октомври може да настъпи фалит.
"Настоящият анализ разкри опасно развитие, което не може да бъде пренебрегнато. Преговарящите по бюджета трябва да знаят, че времето изтече", предупреди Акабас. "Единственият начин да се елиминира възможността за фалит през тази година е да се повиши тавана на националния дълг през следващите седмици", посочи той.
В допълнение, както се посочва в доклада на Бюджетната служба на Конгреса, бюджетният дефицит достигна 746 млрд. долара през първите 9 месеца на финансовата 2019 г. (която започва в САЩ на 1 октомври). Очаква се дефицитът да достигне или дори да надхвърли 1 трилион долара до края на финансовата година. В същото време нивото на приходите се е увеличило с 69 млрд. долара в сравнение със същия период на миналата година, докато федералните разходи са нараснали с 208 млрд. долара.
В края на юни Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че държавният дълг на САЩ ще достигне 144% от БВП до 2049 г. В началото на март Министерството на финансите използва "извънредни мерки" за продължаване на финансовите операции поради факта, че страната достигна тавана на националния дълг, който законодателите трябва да увеличат в близко бъдеще. Това решение ще позволи на правителството на САЩ да продължи да плаща временно сметки, без да нарушава законовия таван на дълга. В същото време министърът на финансите Стивън Мнучин преговаря с депутати, за да повиши този показател, като засега разговорите са неуспешни.
Държавният дълг на САЩ
В момента държавният дълг на САЩ е около 22 трлн. долара. Както се съобщава в началото на януари от CNN, анализирайки данните на Министерството на финансите, за две години от президентството на Доналд Тръмп (от 20 януари 2017 г.), той се е увеличил с повече от 2 трилиона долара. Според прогнозите на МВФ, през 2023 г. националният дълг на САЩ ще нарасне до 117% от БВП.
През фискалната 2018 г. държавният дълг се увеличи от 20 трлн. долара до 21 трлн. долара. Консерваторите в Конгреса обаче заявяват, че държавните разходи продължават да са извън контрол и това може да доведе до още по-голям дефицит през следващите години.
Expert.bg, actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7