Тръмп обеща да отвори Европа за американското вино

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп обеща да отвори Европа за американското вино
image

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува Франция в понеделник за "нечестните мита" върху "страхотното" американско вино, предава AFP.
Държавният глава, за когото е известно, че не пие алкохол, увери, че ще работи за отварянето на европейския пазар за американското вино и обвини Франция, че създава несправедливи търговски бариери.
"Франция ни таксува много за виното, а ние им начисляваме съвсем малко за френското вино", заяви той пред телевизионния канал CNBC.
Американските производители се оплакват, че френските вина стигат до американските рафтове "за нищо", посочи Тръмп, като добави, че това "не е честно и ще направим нещо по въпроса". "И ние имаме страхотно вино", отбеляза американският президент.
Френската агенция припомня, че Вашингтон и Брюксел се готвят да започнат преговори за търговско споразумение за разрешаване споровете, започнати от Доналд Тръмп миналата година, когато той увеличи митата върху стоманата и алуминия. Представители на ЕС обаче многократно са заявявали, че няма да обсъждат земеделието.
Вносните мита на Европейския съюз върху виното са по-високи от американските тарифи за европейските вина, а потребителите в ЕС купуват по-малко от американския продукт. Франция е основен производител на вино, но като част от 28-членния блок не определя собствена търговска политика или тарифи.
В зависимост от вида и съдържанието на алкохол, вносът на вино е срещу американски мита от 5,3 цента до 12,7 цента на бутилка, според Американската комисия за международна търговия. Пенливите вина се облагат с по-висока ставка от около 14,9 цента на бутилка.
Но американските вина, изпратени до ЕС, са изправени пред мита от 11 до 29 цента на бутилка, според Института за вино, търговско тяло, което насърчава американския износ.
През 2017 г. САЩ внесоха 4,5 млрд. долара в европейско вино, но продадоха само 553 млн. долара на Европа.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7