Федералните агенции ще изискват от спонсорите на имигранти да платят използваните социални помощи

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Федералните агенции ще изискват от спонсорите на имигранти да платят използваните социални помощи
image

На 23 май 2019 президентът Тръмп подписа меморандум инструктиращ федералните агенции да изискват възстановяване на социалните помощи ползвани от имигранти, за които техни роднини/спонсори са подписали Финансови декларации (Affidavit of support).
Финансовите декларации бяха въведени през 1996 г. и са задължителни за имигриращите на основание роднинска връзка, както и в някои други специфични случаи, когато има съмнение, че имигрантът не може да се самоиздържа. С тях спонсориращият роднина, и в някои случаи допълнителни спонсори, гарантират, че ако имигрантът получи държавна помощ, те са отговорни да изплaтят на държавата това, което тя е платила за имигранта. До сега обаче, федералните агенции не правеха връзка между ползването на социални помощи и наличието на Финансова декларация за имигрантите и съответно нямаше система, която да изиска възстановяванено на изплатените помощи. С този меморандум Тръмп цели да нанесе удар върху семейната имиграция, надявайки се, че това, естествено, ще ограничи притока на роднини и това, което той нарича „верижна миграция”.   Новата разпоредба не би трябвало да засегне спонсори на хората, които вече са имигрирали. Относно тези, които са в процес на подаване на петиции за роднини, те трябва да са наясно с финансовия риск. 
Това, което също трябва да имаме предвид е, че миналата година администрацията на Тръмп предложи правило, което ще разглежда използването на определени програми за социално подпомагане като "отрицателен фактор" при кандидатстване за зелени карти.  Това предложение все още не е в сила, но в контекста на подписания на 23-ти май меморандум, съветвам хората, които подават молби за имиграция за свои роднини, да следят внимателно промените и прилагането им в практиката, за да избегнат неприятни финансови изненади или отказ на молба за зелена карта.

адвокат Цветелина Бойновска
специално за в. „България СЕГА“
Law Offices of Tzvetelina Boynovska, P.C.
47 W. Polk St., Ste. 312
Chicago, IL 60605
tel.: 312-222-9353
fax: 312-222-9359
www.LawForImmigrants.com

____________________________________________________________________________________
Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни каузи се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7