Тръмп заплаши с търговска война Европейския съюз

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп заплаши с търговска война Европейския съюз
image

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Европейския съюз да наложи мита за милиарди на вносни стоки от ЕС, като отговор на субсидиите за авиационния гигант „Еърбъс“, предаде AFP.
"Световната търговска организация констатира, че субсидиите на Европейския съюз за „Еърбъс“ са се отразили неблагоприятно на Съединените щати, които сега ще наложат мита за 11 милиарда долара на продукти от ЕС!" - написа американският президент Доналд тръмп в социалната мрежа Twitter.
"ЕС се възползва от САЩ по отношение на търговията в продължение на много години. Скоро това ще спре!" – продължава президентът.
Независимо от това, непосредствените последици от избухването на Тръмп в социалните мрежи остават неясни.
Часове по-рано, в понеделник вечерта, американският търговски представител Робърт Лайтизър каза, че окончателният размер на всички мита все още не е определен и няма да бъде обявен до изхода на арбитражния процес в Световната търговска организация (СТО) - очакван по-късно тази година.
Офисът на Лайтизър публикува предварителен списък, включващ разнообразни продукти като самолети, риба меч, сирена и алкохол, които според него могат да бъдат обект на допълнителни мита в бъдеще.
ЕС и Съединените щати поддържат крехко търговско примирие, откакто Тръмп разгневи Европа миналата година, като наложи мита върху вноса на стомана и алуминий и заплаши с мита и за вноса на нови автомобили от ЕС.
Делото между „Боинг“ и „Еърбъс“ е най-дългият и най-сложен спор, с който се занимава СТО, чиято цел е да създаде равни условия в световната търговия.
ЕС отвърна на удара във вторник, заявявайки, че сумите, заявени от САЩ, са "силно преувеличени".

Actualno.com






Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7