САЩ искат екстрадицията на българин, обвинен в пране на пари чрез биткойни

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | САЩ искат екстрадицията на българин, обвинен в пране на пари чрез биткойни

САЩ искат екстрадирането на 51-годишен българин, обвинен в участие в организирана престъпна група и пране на пари посредством биткойни, съобщава NOVA.
 
През последните четири години Росен Йосифов се занимавал с частен бизнес с виртуална валута. Именно заради това попада в ареста. Белезниците щракват на 11 декември миналата година. Повдигнати са му две обвинения - за пране на пари и измама. И двете идват от САЩ.  Освен него, пред Темида са изправени още 14 души – основно румънци.

„Румънските граждани са пускали фалшиви данни в аукциони, крали са данни от кредитни карти по някакъв начин, след което отново в САЩ си купували биткойни. Прехвърлили са ги помежду си и в един момент един от тях става клиент на баща ми и започва да продава биткойните си при него”, обясни дъщерята на Йосифов - Виктория.
 
Българинът никога не е ходил в САЩ. Сделките с румънците се правели в България.
 
Според решението на Софийския апелативен съд, с което се разрешава екстрадирането, Йосифов е общувал директно с част от румънците и е знаел, че помага в операция за пране на пари. За услугите българинът получавал такса.

Ако бъде признат за виновен, го грози наказание до 20 години затвор и глоба до половин милион долара.


Източник: nova.bg, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7