Какво ще се промени след междинните избори в САЩ?

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Какво ще се промени след междинните избори в САЩ?
image

Данните от междинния вот в САЩ все още не са окончателни, но  се очертаха ясни тенденции, какво може да се очаква оттук нататък в американската политика.
В първото си официално изявление след края на изборния ден Доналд Тръмп определи резултатите като "изключителен успех". "Изключителен успех тази вечер. Благодаря на всички", написа Тръмп в своя "Туитър" и по този начин показа, че резултатите от междинните избори едва ли ще го накарат да промени стила си.
Вотът означава, че демократите ще бъдат отстранени от щатската изпълнителна власт и от сенатските постове в ключови щати - Флорида, Мисури, Индиана, Северна Дакота. Републиканците не просто запазиха, а разшириха своето мнозинство в Сената (с 2-3 места плюс). Това е рядък прецедент. Само 2 пъти през последните 100 години президентската партия е печелила изцяло, а само 3 пъти е печелила Сената, но е губила долната камара.
Демократическата партия пък печели обратно Камарата на представителите. Според анализаторите там демократите ще спечелят 231 места в долната камара, а републиканците - 204. До момента разделението беше - 193 места за демократите и 235 за републиканците.
Според актуалните данни на CBS демократите имат 219 места в долната камара, а опонентите – 193. Неразпределените все още места са 23. В Сената републиканците до момента са спечелили две нови места, като разпределението там е 51 места за тях и 45 за демократите.
Успехът на демократите в Камарата на представителите ще им даде възможност да замразят голяма част от законодателните инициативи на президента. С помощта на говорителя на Камарата на представителите Пол Раян досега, всички големи законопроекти на американския президент преминаваха безпроблемно до Сената. Според американските медии Демократическата партия ще издигне Нанси Пелоси на поста на Раян. Тя вече е била говорител на долната камара.
Долната камара ще има думата и във външната политика. Доминирана от демократите Камара на представителите би съхранила статуквото в отношенията с Китай и Иран, но може да втвърди политиката към Русия, Саудитска Арабия и Северна Корея.
Пазарите засега реагират спокойно на новините от изборите. В азиатската търговия доларът отстъпи спрямо еврото и паунда, като към 9.30 часа обезценяването на американската валута е с 0.4% спрямо еврото - до 1.1462, и с 0.3% спрямо паунда - до 1.3135.
Общата сума, изхарчена от всички кандидати по време на кампанията за междинните избори в Съединените щати, възлиза на около пет милиарда долара, с което те се превръщат в най-скъпоструващите в историята. Данните са от изследване на Центъра за отговорна политика — организация, която следи разходите за политически кампании. Сумата включва средствата, изразходвани от самите кандидати, партиите, комитетите за политически действия (PAC) и други групи.
Интересна беше реакцията на Русия след излизането на предварителните резултати от междинните избори в САЩ. Ръководителят на международния комитет към Съвета на руската федерация Константин Косачев заяви, че изборите са се развили според очакванията.
"Не се случиха сензации. В голяма степен изборите потвърдиха предварителните прогнози. Съвсем естествено и двете страни сега представят резултатите като победа. Опасявам се, че в крайна сметка губещ ще бъде американската политическа система, която ще бъде още по-непредсказуема, както и онази част от света, която волно или неволно се намира в пряка зависимост от американската вътрешна политика", заяви той.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7