Тръмп планира да прекрати правото на гражданство по рождение в САЩ

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп планира да прекрати правото на гражданство по рождение в САЩ
image

Доналд Тръмп обяви, че планира да прекрати правото на гражданство по рождение в САЩ. Според 14-чата поправка на Американската конституция всяко бебе, родено в САЩ, става автоматично американски гражданин, независимо дали родителите му имат такива права или са нелегални имигранти. В интервю за сайта „Аксиос” Тръмп определя тези правила като „нелепи” и твърди, че може да ги отмени дори без конституционни промени, а само с президентски указ.

Противниците на Тръмп пък видяха заканите му единствено като част от предизборната му кампания за междинните избори в САЩ на 6 ноември.

Премахването на правото на гражданство по рождение беше една от основните точки в предизборната президентска кампания на Тръмп още през 2016-а година. Идеята му обаче обикновено е отхвърляна като правно неприложима от юристите, най-вече защото рожденото право на гражданство е вписано в Конституцията. Според 14-ата й поправка: „Всички хора, родени или натурализирани в САЩ и попадащи под тяхната юрисдикция, са граждани на САЩ и на щата, където пребивават”.

В САЩ от години се води дебат по темата, като някои противници на рожденото право на гражданство твърдят, че 14-тата поправка позволява интерпретация, според която бебетата на нелегални имигранти не попадат под американска юрисдикция.

Според повечето юристи въпросното право не може да бъде отменено без конституционна поправка. За нея се изисква дълга и сложна процедура и одобрение от Конгреса. В интервю за сайта „Аксиос” Тръмп обаче твърди, че за промяната бил нужен единствено негов президентски указ:

„Винаги ми е казвано, че се изисква конституционна промяна. Е, познайте какво? Не се изисква. Вижте колко е нелепо – ние сме единствената страна в света, в която човек идва, ражда му се бебе и бебето поначало става американски гражданин през следващите 85 години и се ползва с всички привилегии от това. Нелепо е и трябва да спре”.

Всъщност около 30 други страни по света, сред които Канада и Бразилия, също имат под някаква форма в законодателството си подобно рождено право на гражданство. Според противниците на идеята в САЩ обаче с рожденото право на гражданство се злоупотребява. През 2015-а например Федералните власти в САЩ обявиха, че разследват случаи на т.нар. „родилен туризъм”. Според Бюрото за имиграционен и митнически контрол жени от Китай идвали на почивка в САЩ с временни туристически визи с идеята да родят детето си там. Предпочитаното място било южната част на щата Калифорния, където след време децата ще имат право да посещават безплатно престижни училища и университети.

Според критиците на Тръмп пък идеята за отмяната на рожденото право на гражданство се повдига сега единствено заради предстоящите на 6 ноември междинни избори, в които републиканците ще се борят да запазят мнозинството си в двете камари на Конгреса.

Като част от антимигрантската си линия в началото на седмицата Тръмп обяви, че изпраща по южната граница на САЩ над 5000 активни военнослужещи. Причината бяха големи групи мигранти от Хондурас, Гватемала и Салвадор, които напредват към щатската граница. Тръмп определи похода им като „инвазия”, въпреки че колоните от хора все още се намират на повече от 1600 км от границата и немалка част от тях е съставена от жени и деца.

Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7